Автор
Антония Михайлова

Операта на Барселона изнесе уникален концерт пред публика от над 2000 растения!

Музикантите от операта на Барселона ще си спомнят дълго време този невероятен момент от професионалния си живот. Повече от 2292 стайни растения (колкото са местата в залата), удобно разположени върху седалките от червено кадифе, бяха публиката на първия концерт на световноизвестната опера в Барселона "Лисеу" (Gran Teatre del Liceu) в понеделник.

Този феноменален спектакъл се случва след 3-месечна пауза, обявена заради пандемията от новия коронавирус.

Събитието бе дело на концептуалния художник Еугенио Ампудиа и включваше участието на струнен квартет UceLi Quartet, който изпълни елегията за струнен квартет „Хризантеми“ от Джакомо Пучини. Произведението бе избрано заради наподобяващата реквием тъга.


“Във време, когато човечеството е принудено да стои през по-голямата част от деня в домовете си и да се откаже от динамичния си живот, природата настъпи, за да заеме пространството, което бяхме отнели от нея. Можем ли да покажем съпричастността си? Нека започнем с изкуство и музика, като поканим природата в този велик театър”, заявява Ампудиа.

“Това е символичен акт за потвърждаване на стойността на изкуството, музиката и природата”, казва художественият ръководител на театъра Виктор Гарсия Де Гомар.

След концерта, който бе излъчен на живо в YouTube, растенията бяха дарени на лекари и здравни служители от първа линия в знак на признателност за техния труд в най-тежките условия на пандемия.

С реализирането на този уникален спектакъл театър "Лисеу" се надява да насочи вниманието към важността и ценността на изкуството, музиката и природата, като същевременно да послужи като насока за връщане към нормалния живот след пандемията, но с отговорност към околния свят и нашия дом – планетата.

Испания бе сред най-силно засегнатите страни от пандемията от новия коронавирус с 246 272 случая на болни от Ковид-19 и 28 323-ма починали от болестта.

Четете още: Джони Деп изненада болни деца като Джак Спароу