Автор
Woman.bg

Стивън Кинг и съпругата му превръщат зловещия си дом в музей

Последните години със сигурност бяха едни от най-успешните за Стивън Кинг. 72-годишният писател не спира да изненадва приятно феновете си - като се започне от филмирането на "Тъмната кула", "Долорес" и "То", заснемането на сериала "Мистър Мерцедес" и издаването на първата му съвместна книга със сина му Оуен.

Този път Кралят на ужасите ще превърне дома си в забележителен музей, известява сп. „Пийпъл“.

Става дума за прочутата червена къща с две кули и с черна ограда, разположена в Бангор, щата Мейн, известна с украсата си в стил Хелоуин. Заобиколено от всички страни с прилепи и дракони, зданието е вдъхновение за не едно произведение, излязло изпод перото на блестящия автор. Сред тях е и култовият роман „То“.

Изданието разкрива още, че Стивън Кинг и съпругата му Табита Кинг са получили одобрение от общинския съвет на града да използват дома си с нестопанска цел.

Самата къща привлича с екстериора си хиляди поклонници на писателя от цял свят – страстни почитатели на фантастиката и литературния хорър.

С реализирането на проекта архивите на 72-годишния писател, които понастоящем се намират в университета на Мейн, ще бъдат преместени в прословутия дом на Кинг. Всеки, който има желание, може да усети и да се потопи в неговата зловещо интересна атмосфера, да се докосне до оригиналните ръкописи на твореца.

Съседната къща за гости, която семейството притежава от 2004 г. насам, пък ще се трансформира в тих творчески кът, където други писатели ще могат да работят в спокойна обстановка.

Към момента датата на откриване на музея все още е неизвестна.



И понеже не можем да пишем за Стивън Книг, без да надникнем в онова, което е завещал на поколения книгомани, ще си припомним отново шепа от мъдрите му и вечни послания:

"Адът не е нищо в сравнение с яростта на измамена жена." - "Живата факла"

"Ако си дете, се учиш да живееш. Възрастните се учат да умират." - "Кристин"

"Всички мъже и жени се стремят към едни и същи неща. Не тези, за които пише в историята и учебниците по гражданска култура. Говоря ти за базата. Покрив над главата. Три топли хранения на ден и легло. Приличен сексуален живот. Добро храносмилане. Но най-основното от всички, приятелю, е това, което на теб ти липсва. Защото какво може да се сравни с добрия сън?" - "Безсъние"

"Латинската дума за развод означава: „да изтръгнеш гениталиите на мъжа през портфейла му."

"Никой не е по-сляп от онзи, който не желае да вижда."

"Няма такова нещо като щастлив край. Не съм срещал нито един, който може да се мери с "Имало едно време". Всеки край е жесток. Всеки край е просто друг начин да кажеш "сбогом." - "Тъмната кула"

"Така си беше то - щом свой човек те хване за топките, най-зле стиска."

"Той често казваше, че "никога" е думата, която Господ обича да слуша, когато иска да се посмее."



"- Точно така. Поетите винаги и може би съзнателно създават погрешна представа за любовта. Любовта е стар главорез. Не е сляпа, а е канибал с изключително остро зрение. Любовта е хищно животно и е винаги гладна.
- С какво се храни? - изрекох противно на волята си. Устните ми се раздвижиха, въпреки че разумът ми диктуваше, че целият разговор е безсмислен.
- С приятелство - отвърна Джордж Льобей. - Храни се с приятелството.'' - "Кристин"


"Тъкмо с това трябва да се справим ние - каза Рени - С нещастното простолюдие. Какво искат те , Картър? Искат храна, Опра Уинфри, кънтри музика и топло легло, в което след залез слънце да чукат грозотиите си. За да могат да направят деца, приличащи на самите тях." - "Под купола"

"Хората не стават по-добри, те стават просто по-умни. Когато станеш по-умен, не спираш да късаш крилцата на мухите, просто си измисляш по-добра причина, за да го правиш." - "Кери"

"Честта е онази невидима кост, която държи главата изправена." - "Тъмната кула"

"Истинската любов, като всеки друг силен и омайващ наркотик, е досадна - веднъж разкажеш ли за създаването и откритието й, целувките бързо втръсват и милувките са изтощителни… разбира се, за всички с изключение на онези, които си ги разменят, които дават и взимат милувките, докато всеки звук и цвят на света сякаш се сгъстява и става по-ярък около тях. Както и с другите силни дроги, истинската първа любов е наистина единствено интересна за онези, които са й пленници.И както всеки друг силен и омайващ наркотик, първата любов е опасна." - "Тъмната кула 4: Магьосникът"

"Знаеш ли колко жесток може да бъде твоят Бог, Дейвид? Колко ужасно жесток?... Понякога Той ни кара да живеем." - "Град отчаяние"

"Защото талантът не стои мирен, той просто не знае как да стои мирен - обяснява спомощникът. - Независимо дали е талант за отваряне на сейфове, четене на мисли или делене на десетцифрени числа наум, той крещи да бъде използван. Никога не млъква. Ще те разбуди от най-дълбокия ти сън, крещейки: „Използвай ме! Използвай ме! Използвай ме! Писна ми да седя без работа! Използвай ме, тъпанар такъв, използвай ме!"

"Да убиваш в името на мира е все едно да се чукаш в името на въздържанието!"


"Може би изобщо не съществуват добри и лоши приятели. Може би просто има приятели, хора, които се застъпват за теб, когато страдаш, и ти помагат да не си толкова самотен. Може би заради тях си струва да се бориш, да се надяваш, да живееш. И дори да умреш, ако трябва. Няма добри приятели. Няма лоши приятели. Има само хора, с които желаеш да бъдеш, не можеш да не бъдеш; хора, които изграждат дома си в сърцето ти." - "То"

"А ако не бръмчат коли и самолети, ако никой не е излязъл в гората западно от градчето да стреля по яребици и фазани, ако единственият звук е бавното туптене на собственото ти сърце, тогава можеш да чуеш и още един звук - звука на живота, който бавно се размотава към своя цикличен край, очаквайки първия зимен сняг да го оплаче и покрие с бял саван." - "Сейлъм'с Лот"

"Когато живееш някъде и искаш да го напуснеш с нещата, които би побрал в един сак, всъщност това място никога не е било твое от самото начало." - "Сейлъм'с Лот"

"Когато ухапеш ръката, която те храни, съвсем логично е протегнатата длан да се свие в юмрук." - "Сейлъм'с Лот"

"Никой не може да каже какво точно те превръща в друг човек. Никой не може с думи да опише онзи тъжен и самотен период от живота ти, прекаран в ада. Няма рецепти как да се промениш. Просто оцеляваш. Или умираш." - "Сейлъм'с Лот"

"Обичта не може да просъществува в завладените от страх сърца, както растението в тъмно помещение. Единствено гъбите (и то отровните) ставаха големи при липса на светлина, дори Том Кълън знаеше това." - "Сейлъм'с Лот"

"Мечтите остаряват преди мечтателите." - "Капан за сънища"

Четете още: Стивън Кинг на 72: Велики цитати от златната "съкровищница" на Краля на ужасите