"Идън проджект" („Eden Project”) е продължение на историята на една 160-годишна глинена мина, която успява да се нареди на 3-то място сред най-големите забележителности в Англия.

Накратко можем да я определим като изключителна атракция за съвременния човек, който наведнъж може да посети различни климатични пояси, да види най-невероятната растителност в света и да научи повече за природата, която ни заобикаля.

Идеята за „Идън проджект” е на бизнесмена Тим Смит, който пръв се решил да финансира създаването на сграда, в която да се отглеждат растения от цял свят, при това в необходимите им изкуствено създадени климатични условия.

За целта той набелязал неизползваемата глинена долина Каолинова мина, която се намира на около 5 км от гр. Кронуол, Югозападна Англия.

Комплексът се състои от няколко сфери, наречени биоми, в които се създават и отглеждат всевъзможни „живи светове”.

Една от биомите, например, има климат, подобен на този в Югоизточна Азия, Западна Африка, Южна Африка и тропическите острови.

Ако винаги сте искали да посетите джунглата, това може да е вашият шанс да го направите без наистина да пропътувате цялото разстояние до там, а камо ли да преспите няколко дни сред влажен и тежък въздух.

А били ли сте някога в Австралия или в централната част на Чили?

Средиземноморската биома пресъздава климата в Югозападна Австралия, Централно Чили и Калифорния. В нея можете да откриете голяма разновидност на цитруси, маслинени дръвчета и много други типични за Средноморието растения.

„Идън проджект” предлага и възможност да разширите познанията си за природата като цяло. Образователният център, наречен „Ядрото” (“The Core”), е разположен на три етажа, препълнени с невероятни изложби. Там постоянно се провеждат лекции и уъркшопове за възрастни и деца.

Цената на билет за единично посещение варира от 11 до 16 паунда и важи за целия ден. Ако сте със семейството си най-добре си вземете семеен билет, който ще ви излезе 38 паунда.

Така че, ако решите да направите разходка до Англия и имате възможност да отделите време и финанси за едно изключително и рядко срещано изживяване – не се двоумете.