Днес сме настроени на класическа вълна в кухнята и за това решихме да заложим на традиционна средиземноморска рецепта за паста.
В оригинала се използват лингуини – продълговати като спагетите, но плоски и много по-тесни от талиателето.
Най-любимото в тази рецепта ни е съчетанието между натрапчиви аромати и вкусове, които обаче са в очарователна хармония заедно.
Ето и продуктите за 2 порции:
225 грама лингуини
110 грама сирене горгондзола, може и леко пикантно
125 грама бекон (италианският се нарича панчета, намира се и у нас), нарязан на дребни кубчета
50 грама свежа рукола
200 милилитра прясна сметана
1 скилидка чесън, обелена и счукана на дребно
110 грама моцарела, нарязана на малки кубчета
щипка прясно настърган пармезан за гарниране
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Първо сварете пастата така, както по принцип я правите, но оставете да ври 1-2 минути по-малко от обичайното време.
Междувременно в миксер-кана смесете сметаната и горгондзолата и ги разбийте добре.
На горещ котлон поставете голям тиган с незалепващо покритие. Когато сте сигурни, че се е сгорещил добре, изсипете кубчетата бекон и ги задушете в собствената им мазнина за 3-4 минути или докато ръбчетата им станат златисто кафяви.
След това добавете чесъна в тигана и бъркайте около минута. Дръпнете от котлона и добавете листата рукола, които от горещината бързо ще омекнат.
Когато пастата е готова, отцедете я незабавно и я върнете в тенджерата.
Добавете горгондзола-микса, моцарелата и беконовата смес от тигана.
Сложете тенджерата отново на топлия котлон и разбъркайте добре. След около минута дръпнете и овкусете с черен пипер и щипка сол, ако е необходимо (бекона може да е достатъчно солен.)
Сервирайте веднага в две купи, като не забравяйте да поръсите всяка порция с малко пармезан.