Практично, изчерпателно и лесно за следване ръководство за това с какво да се храните и какво да избягвате ако имате целулит.

- Храната, която приемаме, трябва да бъде с балансирано количество витамини, минерали, белтъчини, мазнини и въглехидрати. Употребявайте по-често пресни продукти с ниско съдържание на мазнини.

- Намалете употребата на месо и млечни продукти. Месото (задушено или варено) трябва да се консумира не повече от два пъти седмично като допълнение, а не като основно ястие.

- Избирайте сирене и кашкавал с ниско съдържание на мазнини и се ограничете с 30-60 грама от тези продукти не по-често от 3 пъти седмично.

- Използвайте обезмаслено мляко или мляко с ниска масленост.

- Увеличете употребата на плодове и зеленчуци, богати на калий и целулоза. Целулозата прочиства организма, смесвайки се с токсините и се отстранява с помощта на приетите течности. Продуктите с растителен произход съдържат голямо количество хранителни влакна, но само ако не са подложени на промишлена преработка.

- Консумирайте плодове и сокове между отделните хранения.

- 10-15 минути преди ядене изпийте чаша сок или изяжте някакъв плод.

- Хранете се според сезона: в периода на естествено узряване плодовете и зеленчуците се отличават с най-добрите си вкусови и хранителни качества.

- Всички продукти, съдържащи скорбяла, а също така и макаронените изделия, трябва да се приемат едновременно със зеленчуци (за предпочитане зелена салата).

- Зеленчуците (с изключение на картофите) трябва да бъдат задължителна гарнитура към месото или рибата.

- Употребявайте пълнозърнест хляб.

- Не забравяйте да включвате в менюто си бобовите култури.

- Употребявайте в разумни количества ядки, които са богати на калий, целулоза и съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини, необходими за жизнената дейност на клетките.

- Значително съкратете употребата на животински мазнини, захар и сол.

- Храната приготвяйте в съдове, които не изискват добавянето на мазнини.

- Използвайте само растителни мазнини или зехтин.

- Никога на гответе с вече използвана мазнина.

- Бъдете икономични в изразходването на майонезата.

- Избягвайте употребата на сладки неща след ядене и между отделните хранения.

- Откажете се от продуктите, преминали през промишлена преработка (консерви, концентрати, полуфабрикати), които съдържат много сол.

- Пийте на малки глътки повече вода (6-8 чаши дневно). Тя регулира температурата на тялото и поддържа активното състояние на имунната система. Заедно с нея в клетките на организма постъпват кислородът и питателните вещества. Водата извежда от организма токсините и способства за здравината и еластичността на всички органи и тъкани.

- Пресните плодове и зеленчуци също съдържат голямо количество вода и задоволяват в определена степен потребността на организма от течности.

- Сутрин след ставане изпивайте по една чаша вода.

- Не пийте вода по време на ядене, а ако ви се наложи, това трябва да става бавно и на малки глътки.

- Препоръчителна е употребата на плодове и зеленчукови сокове, а също така и на зелен чай.

- Във вашата храна трябва да присъстват продукти, съдържащи антиоксиданти, витамин С и Е, микроелементи (селен, цинк, мед, магнезий).

Диетолозите съветват още:
1. Да се вечеря не по-късно от 19-20 часа.
2. Да се яде бавно, а храната да се сдъвква добре.
3. Да не се употребява алкохол, никотин и кофеин.
4. Да не се правят големи паузи между отделните хранения.
5. Винаги да се стремим към умереност в храненето.

Източник: tiabg.com