Футболното първенство навлезе в своята най-напрегната фаза, но все още има почти две седмици до големия финал.
За това ви предлагаме още една бърза рецепта за сандвичи, която обаче не е съвсем типичната идея.
В чест на италианския отбор, който отпадна безславно от надпреварата, ви предлагаме вариант на брускетите – класическо средиземноморско предястие, което има доста разновидности.
Приготвя се лесно, а може да съпровожда както футболен мач, така и супер играта на Цвети Пиронкова на Уимбълдън (стискаме палци!) или козметичен сеанс у дома с приятелки.
Ето и необходимите продукти:
6 филийки хляб чабата (вземете по-голямо хлебче или 3 малки, разрязани на половинки)
4 средно големи пресни домата, обелени, без семките и нарязани на дребно
12 сушени домата или такива, изсушени на слънце и консервирани в зехтин плюс малко от мазнината в буркана
1 скилидка чесън, разрязана на половина
2 супени лъжици зехтин (екстра върджин)
морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус
шепа свежи листа от босилек, накъсани
6 тънки резена прошуто
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до температура от 190 градуса.
Натъркайте всяко парче чабата с половинката чесън, подредете след това хляба в плитка тава и леко напръскайте със зехтин.
Овкусете със сол и черен пипер и запечете за 10-15 минути или докато резенчетата станат златисти. Ако са филийки, обърнете ги поне веднъж, за да се запекат и от двете страни.
Смесете доматите, сушените домати и половината листа от босилек и овкусете допълнително с черен пиппер и сол, ако е необходимо.
С лъжичка разпределете равномерно доматената смес върху всяко парче хляб и поръсете със зехтин от буркана със сушените домати, ако сте използвали такива.
Поръсете с остатъка от босилека и покрийте с парче прошуто. Веднага след това сервирайте.