Често слагат боровинките във ВИП-ложата на здравословните храни, заради високото ниво на антиоксиданти, което съдържат.
Знаете, това са молекули, за които се счита, че предпазват от канцерогенните свободни радикали. Но това съвсем не означава, че малките плодчета превъзхождат другите плодове.
Диетолози твърдят, че боровинките се класират високо в подреждането на храните с антиоксидантно действие, защото имат голям капацитет на поглъщане на кислородни радикали.
Точно за това те ги препоръчват във всяка диета, независимо дали става дума за отслабване, напълняване или балансирано хранене.
Учени обаче откриха храни дори с по-голям подобен капацитет, включително тъмния шоколад и червеното вино например.
Освен това боровинките са богати само на един вид антиоксидант – антоцианин, който се съдържа в доста по-големи количества в други плодове като червеното грозде.