Струва ни се достатъчно хладно, за да изпробваме няколко по-екзотични ястия.
Определено имаме афинитет към тайландски, виетнамски и индийски специалитети, но в умерени количества и достатъчно рядко, за да не се отегчаваме.
Открихме една рецепта с пилешко, която се прави относително лесно, но изисква малко специфични продукти. Добрата новина е, че повечето от тях се намират тук, макар и не навсякъде.
Необходими продукти:
16 пилешки бутчета (използвайте или предната им част, или 8 цели бутчета, които разделете на две части)
За маринатата:
5 супени лъжици сладко-кисел сос от манго (нарича се още манго-чътни и може да се открие в някои деликатесни магазини и у нас, както и в индийските ресторанти), може да го замените с микс от традиционен сладко-кисел сос, смесен с 1-2 плода манго, разбити на пюре
1 узряло манго, почистено, обелено и нарязано на кубчета
2 чаени лъжички кимион, най-добре леко запечен и наситнен
4 скилидки чесън, счукани
сокът от 3 лайма
2 супени лъжици зехтин
1 ½ супени лъжици рибен сос (източна подправка, предлага се в китайските магазини и в големите вериги с деликатесни щандове)
1 връзка пресен кориандър или магданоз
резенчета лайм или лимон
Начин на приготвяне:
Подредете парчетата пиле в плитка неметална тава. Ако желаете, може да отстраните кожата – тя е доста мазна, а и без нея месото ще се овкуси по-добре.
Смесете абсолютно всички останали съставки за маринатата, без кориандъра и резенчетата лайм. Самият плод манго добавете накрая и го смачкайте вътре с помощта на вилица.
Нарежете половината от кориандъра и също добавете в маринатата. Разбъркайте добре.
Залейте добре пилешкото месо и оставете да престои минимум час в хладилника или най-добре цяла нощ.
Когато е готов, загрейте фурната предварително до 200 градуса. Подредете парчетата месо в подходящ за печене съд, така че да не се препокриват.
Печете около 45 минути, като от време на време обръщайте бутчетата и ги поливайте с маринатата. Когато са готови, сервирайте в голяма купа, поръсени с останалия кориандър и с резенчета лайм.