Ако си мечтаете за кратко бягство от есенна София, имаме поредната кулинарна дестинация, която ще ви накара да захвърлите всичко за един дълъг уикенд.

Следващият кулинарен фестивал, който заслужава своето място в картата с горещи точки за посещаване, е в Испания:

Фестивалът на маслините, Майорка

Островът, ситуиран в Средиземно море, между бреговете на Испания и Франция, е част от Балеарските острови и е популярен сред туристите от цял свят.

Встрани от целия поток от хора обаче остава едно малко селце, наречено Каймари.

Изглед към селцето Каймари, разположено в подножието на планината

То е разположено в подножието на планината Сера де Трамунтана и всяка есен, в средата на ноември, е домакин на Фестивала на маслините.

Маслини на сергия

Районът наоколо е известен именно с маслиновите си насаждения и с традициите в отглеждането им, които датират от повече от хилядолетие, така че тематиката му не е никак изненадваща.

По повод събитието основните улици в Каймари се украсяват щедро с маслинови клонки, а производители и търговци от околните острови и континента излагат своите оригинални продукти директно на сергии по улиците.

Фестивалът тази година се провежда в два дни – на 13 и 14 ноември, като през втория ден местните демонстрират вековните си традиции в преработката на маслини до получаването на паста, зехтин и други продукти от тях.

Посетителите могат да видят оригинална преса за производство на зехтин, която обработва маслините с помощта на магарета и има столетна история.

Разбира се, на празника могат да се видят и опитат още много местни продукти – смокини, бадеми, месни деликатеси и други, при това в най-различни вариации.

Паеля с морски дарове в Майорка

Не забравяйте, че районът е известен и със страхотното си вино, на което компания правят уникални сирена и шунки, характерни само за острова. А и паелята с морски дарове има своите специфични особености тук.

Най-хубавото на Майорка е, че дори и през ноември температурите са разкошни - въпреки че вали почти всеки ден, това е за кратко и градусите се движат около 20 през деня.

Тераса с изглед към Каймари

Около Каймари е пълно с малки семейни хотели, а в самото село могат да се наемат живописни къщи с разкошни градини и огромни тераси. Някои от тях са съвсем нови, а други са спомен от миналото и са запазени в почти автентичен вид.

Нова вила за настаняване

Традиционна стара къща под наем

Времето през ноември все още позволява да вечеряте навън, така че това е и един от най-добрите варианти за настаняване.