Може да се сервира като гарнитура към печено пиле, месо или риба заедно с малко вкусен кафяв ориз.
Необходими продукти:
3 г (с.л.) зехтин
2 счукани скилидки чесън
200 г (1 голяма глава) червен лук, нарязан
300 г бамя, изчистена и нарязана на парченца от 1 см
320 г (2 големи) зрели домата, едро нарязани
Сок от 1 зелен лимон
60-90 мл (4-6 с.л.) вода
1 с.л. нарязан магданоз или кориандър
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тефлонов тиган и леко запържете чесъна и лука, докато омекнат.
Добавете бамята и доматите и гответе на ниска температура 5 минути, като разбърквате от време на време.
Разбъркайте вътре лимоновия сок и половината от водата. Oставете леко да къкри, добавяйки още вода, ако е необходимо, докато бамята омекне (около 10-15 минути).
Сервирайте веднага с нарязан магданоз или кориандър.