Добра новина за Виктория Бекъм – високите токчета правят краката по-стройни в сравнение с равните обувки.

Виктория Бекъм бе предупредена да спре да носи високите токчета, след като те започнаха да се отразяват зле на стойката й.

Но тя може би ще се почувства по-добре от факта, че високите токчета правят женските крака по-оформени.

Ново проучване сред 18-33 годишни дами показва, че при тези, които носят високи токчета натоварването на мускулите от вътрешната и външната страна на глезените е много по-равномерно разпределено, отколкото при тези, които носели по-ниски обувки.

По-ниският ток, носен от половината от изследваните жени, довел до по-големи глезенни мускули, защото те били доста по-натоварени, според проучването.

“Височината на тока може да определи големината на мускулите на глезена при човека. За да генерират тази по-голяма сила при глезена, тези жени активират своите сравнително по-големи мускули за по-дълго време", казват учени от Калифорния.

В проучването взели участие 10 човека водещи заседнал начин на живот – 5 жени и 5 мъже, за да могат учените да са сигурни, че тренировките не оказват влияние върху тяхното представяне.

Те добавят: “Хората са с различни размери и тегло. И по-точно, размерът на глезенните мускули варира значително при различните индивиди. Някои хора имат къси удебелени мускули на долната част на крака, а други имат удължени, по-слаби мускули. Една от причините за това са различните сигнали, които мускулите получават от мозъка, защото мускулите реагират на увеличена активност на тези сигнали с хипертрофия (прекомерно развитие). Тези хора също генерират и по-голяма мускулна сила докато вървят, защото мускулната сила се увеличава с амплитудата на мускулната активност.”

Преди две години, италиански учени откриха, че носенето на умерено високи токчета може да тонизира тялото, заздрави мускулите и дори да подобри сексуалния живот на една жена.

Проучването включвало измерване на електроактивността на тазовите мускули, когато жените държали краката си в различни позиции.

Тези, които държали краката си на 15 градуса спрямо земята (еквивалентът на 7 см. токче) показали 15% по-малко електрическа активност на тазовите си мускули.

Резултатите показват, че мускулите са по-отпуснати, когато токът е по-висок, като по този начин се увеличава тяхната сила и способност да се свиват при сексуален контакт.

Високите токчета са на мода от 1600 г., но през последните 50 години те бяха заклеймени за множество здравословни проблеми, включително подуване на първата става на палеца на крака, стресови фрактури и болки в коляното, до повишен риск от развиване на артрит.