Необходими продукти:
За глазурата:
• 2 чаши брашно
• 2 с.л. бакпулвер
• ½ ч.л. сода за хляб
• ½ ч.л. сол
• 1 с.л. захар
• 120 гр. масло + 60 гр. разтопено масло
• 1 чаша кисело мляко
• ½ ч.л. бадемов екстракт
• 2 с.л. кафява захар
За тестото:
• 5 чаши обезкостени кайсии, нарязани наполовина
• 3 чаши къпини, малини или боровинки
• 1 чаша захар
• 2 с.л. брашно (за сгъстяване)
Начин на приготвяне:
1.В средно голяма купа смесете кайсиите, къпините, бялата захар и 2 с. л. брашно. След като всичко е размесено го прехвърлете в тава за печене с размери поне 9x13x2. (при липса на такава може и в две по-малки)
2.Смесете в купа двете чаши брашно, бакпулвера, содата за хляб, солта и 1 с.л. бяла захар. Нарежете маслото на малки кубчета и го добавете при брашното. С пръсти омесете маслото с останалите съставки.
Съвет: ако на този етап загреете кайсиевата смес в микровълнова печка или фурна, това ще помогне на тестото да набухне.
3.Смесете бадемовия екстракт и киселото мляко. След това оформете брашното под формата на „кладенец” и изсипете в средата киселото мляко . Размесете тестото докато стане хомогенно, но не прекалявайте.
4. Направете малки топчета от тестото и ги наредете върху кайсиевата смес. (тестото също може просто да се нарони над кайсиевата смес) Поръсете кафява захар над горната част на тестото. Залейте отгоре с разтопено масло(гледайте да залеете плодовете, а не тестото). Загрейте фурната на 250 градуса. Оставете тестото да набухне 10-20 минути преди печене.
5. Печете на 250 градуса в продължение на 10-15 минути или докато сладкиша започне да се запича , след това намалете на 180 градуса. Печете още 30-40 по-минути, докато се сгъсти средата. Ползвайте фолио, ако е необходимо.