Необходими продукти:
• 1 голям патладжан, нарязан на кубчета
• зехтин
• 2 глави лук, нарязани
• 3 скилидки чесън, пресовани
• 2 средни тиквички, нарязани
• 2 големи червени чушки, изтърбушени, нарязани на кубчета
• 1-2 люти чушки, изтърбушени, пасирани
• 800 гр. пресни домати или същото количество домати от консерва
• 1 с.л. кимион на прах
• 1-2 с.л. чили на прах
• 2 с.л. нарязан пресен риган или 2 ч.л. изсушен
• 1 ч.л. семена от копър
• 1 1/2 ч.ч. варен бял боб (може и от консерва)
• 1 1/2 ч.ч. варен червен боб (може и от консерва)
• кора от един лимон
• 3 с.л. лимонов сок
• 1 ч. л. захар
• 1/3 чаша прясно нарязан кориандър или магданоз
• сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете патладжана в тава за печене, залейте с 2 с.л. зехтин, завийте с фолио и печете за около 30 минути като през това време разбърквате само веднъж. След това извадете от фурната и оставете настрани.
2. В голяма (5-6 литрова) тенджера, загрейте 3 с.л. зехтин на средна температура. Добавете лука и варете, докато стане полупрозрачен, за около 4 минути. Добавете чесъна и варете още минута. Добавете чушките, лютите чушки и тиквичките. Гответе за около още 5 минути като периодично разбърквайте.
3. Добавете доматите в тенджерата заедно с всичкия сок от тях. Добавете риган, кимион, и семена от копър. Добавете чили на прах(количеството определяте вие, според това колко люто искате да е ястието). Добавете патладжана внимателно, за да не се разпаднат вече изпечените парченца и оставете да къкри за 20 минути на слаб огън.
4.Добавете двата вида боб, лимонената кора, лимоновия сок, захарта и кориандъра. Добавете сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Оставете да къкри за още 5 минути.
Сервира се със заквасена сметана, настъргано сирене и нарязан зелен лук.