Необходими продукти:
½ ч.ч. захар
5 бр. яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 кг. брашно
20 гр. мая
125 гр. разтопено масло
1 ч.ч. мармалад от ябълки или шипки
1 бр. жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Маята се размива в част от млякото, което трябва да е хладко.
Прибавя се 1 ч.л. захар и брашно до получаването на кашица. Сместа се оставя на топло, докато удвои обема си.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Към тях внимателно се прибавя леко затопленото мляко.
Щом маята втаса се изсипва в кладенче в пресятото брашно.
Добавя се млечно-яйчената смес. Замесва се тесто, към което постепенно се прибавя разтопеното масло.
Оставя се да втаса за около 2 часа.
След това тестото се разделя на топчета и се разточват на елипси или квадрати.
От едната страна се намазват с мармалад и се завиват на кифлички.
Хартия за печене се поставя на дъното на тавичка. Нареждат се кифличките върху нея, намазват се отгоре с яйце, по желание може да се наръсят със захар и се пекат в умерена фурна, като се пробват с клечка дали са готови.
При поднасяне можете да ге поръсите с пудра захар.