Диетичните газирани напитки повишават нивото на кръвната захар, като същевременно повишават апетита и водят неизбежно до напълняване, предупреждават американски учени.

Изследване, реализирано в продължение на 10 години върху 500 мъже и жени, изважда на показ факта, че този тип напитки, дори и да се консумират в малки дози, се намират в пряка връзка с наднорменото тегло.

В рамките на изследването било доказано, че хората, които консумират две или повече такива напитки дневно напълняват в зоната на корема пет пъти повече и по-бързо от тези, които не ги употребяват.

Учените от Тексаския университет посочват, че ако не можем да заменим напълно диетичните напитки с вода, е по-добре да преминем на нормални напитки.

Изглежда, че диетичните напитки, тъй като изобилстват на изкуствени подсладители, действат върху апетита и дори върху някои неврони в мозъка. "Може да нямат твърде много калории, но употребата на този вид напитки не води до положителни резултати", заяви координаторката на изследването Хелън Хазуда. Резултатите показват, че изкуствените подсладители увеличават значително апетита, покачвайки нуждата от нещо сладко или нездравословни ястия с голямо съдържание на калории и мазнини. Освен това, те действат върху мозъка и влияят на усещането за ситост, съобщава БГНЕС.