Неотдавна доклад на Световна здравна организация определи затлъстяването и наднорменото тегло за пандемията на XXI век.

Нова диета за отслабване се включва в неравностойната битка с тях почти всеки ден.

Но поне засега най-популярни остават старите утвърдили се диети.

Диета на Аткинс

Диетата на Аткинс използва факта, че консумацията на въглехидратни храни покачва нивото на инсулин. Повишените му стойности карат тялото да складира енергия под формата на мазнини. Ако ограничите до минимум въглехидратите в храната си, тялото ще започне да гори по-ефективно повече мазнини - за производството на енергия, твърди авторът на диетата д-р Робърт Аткинс. Той издава за пръв път едноименната книга през 1972 г. и оттогава интересът към диетата му не стихва. Дори се появяват нейни разновидности като например диетата Еко-Аткинс.

Зоната

Зоната е друга диета, която има за цел контрол на инсулина, но за разлика от диетата на Аткинс тя не елиминира напълно въглехидратите. Препоръчителното съотношение на основните хранителни вещества е:
- 40% въглехидрати,
- 30% мазнини,
- 30% белтъчини.

Въглехидратите трябва да бъдат задължително нерафинирани.

Диета Южен бряг

Тази диета за отслабване също се фокусира върху контрола на инсулин и разграничаването на добрите от лошите въглехидрати. Създадена от американския кардиолог д-р Артър Агатстоун първоначално с цел да повлияе благоприятно състоянието на сърцето и кръвоносните съдове на свои пациенти, диетата Южен бряг днес е широко популярна.

Средиземноморска диета

В някои от средиземноморските страни (Италия, Франция) само 7 до 10% от хората страдат от затлъстяване. Тази благоприятна статистика се обяснява със здравословния начин на хранене, традиционен за хората в средиземноморския район и южна Европа. От много време средиземноморската диета се асоциира с дълголетие и ползи за сърцето. Но освен това тя може да бъде и прекрасен начин за отслабване, стига да се яде с мярка.

Диета за плосък корем

Според диетата за плосък корем, може да се постигне отслабване, ако се ядат богати на мононенаситени мастни киселини храни, като най-напред изчезват мазнините от талията. Проучвания показват, че хората в действителност загубват приблизително 1/3 от мазнините в областта на корема след едномесечно спазване на диетата.

Точкова диета

Тази диета за отслабване, чието точно име на английски е Weight Watchers, е създадена през 60-те години на миналия век. И днес се радва на голяма популярност. Представлява режим на хранене, който се базира на точки, които се изчисляват индивидуално за всеки според редица фактори: тегло, ръст, възраст, талия, ханш и ежедневна дейност. Системата за броене на точки е сравнително сложна, но тези, които я прилагат, твърдят, че бързо се свиква с нея и е по-лесна от броенето на калории.

Диета на Джени Крейг

Диетата на Джени Крейг е друга популярна диета за отслабване, която влиза в класацията на най-популярни хранителни режими. Целта на диетата е да помогне за изграждане на здравословна връзка на човека с храната, която употребява, и то според индивидуалните особености на организма.

Суровоядство

Диетата, включваща само сурови храни (т.нар. суровоядство) спада към групата диети, които се опитват да елиминират изцяло месото и животинските продукти от менюто. Според тази диета всичко консумирано трябва да бъде с растителен произход и органично, а най-малко 75% от приетата храна трябва да бъде без термична обработка.

Вегетарианска диета

Вегетарианците не ядат почти никакви животински храни с изключение на яйца, мед и млечни продукти. Скорошни проучвания показаха, че вегетарианците като цяло тежат по-малко и имат по-дълъг живот. Несъмнено вегетарианската диета спада към 10-те най-популярните диети за всички времена.

Веганска диета

Веганството може да се определи като по-рестриктивна версия на вегетарианската диета. Веганът не яде абсолютно никакви продукти от животински произход. Източник: zdrave.bg