Най-важното нещо, което трябва да вземете под внимание, преди да захраните детето си, е дали то е напълно здраво и се чувства добре.

Има няколко симптома, които са знак за това, че бебето може да бъде захранено, пише dete.bg.

Едно от първите условия е то да има много добра устойчивост на главата и да може да стои стабилно седнало или в полулегнало състояние.

Слюноотделянето също е важен фактор за това, че бебето е готово да храносмила.

Педиатрите съветват, ако бебето упорито избутва лъжичката, да не се захранва с биберон, а да се изчака, стана ясно в предаването на Нова телевизия "На кафе".

Световната здравна организация препоръчва бебетата да се захранват след навършване на 6 месеца.

Захранването с плодов сок и плодови пюрета вече не се смята за удачно, тъй като е доказано, че дразнят чувствителното бебешко стомахче.

Медът също не се препоръчва до първата година на бебето, защото е възможно в него да се съдържа т. нар. ботулинов бацил, който е изключително токсичен за нервната система.

Според съвременните тенденции на захранване, майките могат да избират между два основни метода – захранване с безглутенова зърнена каша – оризова, елда, царевична, или захранване със зеленчуково пюре.

Английските педиатри, от своя страна, препоръчват бебетата да бъдат захранени, след като навършат 6 месеца, с оризова каша и плодови пюрета от ябълка и круша.