Непрекъснатите грижи по талията могат сериозно да навредят на кариерата на жените, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл". Според проучване 16% от анкетираните дами си имали сериозни проблеми в работата от прекомерни страдания по външния си вид.

Близо половината, отговорили на въпросниците, се чувствали непригодни за заемания пост вследствие на притесненията си.

Една пета от 445-те запитани жени признали, че грижата за талията силно повлиява и на всекидневния им живот и то в отрицателен аспект. Канадско-британската психоложка Линда Пападопулос не е изненадана от получените резултати.



"Когато човек страда от някакви притеснения, те започват да изпълват съзнанието му и той по-трудно се концентрира върху работата и кариерата си", казва тя. Резултатите от последните проучвания потвърдиха изводите от предишни изследвания, доказващи, че повечето килограми силно се отразяват върху заплатата и нивото на заетост на дамите.



А при мъжете нещата съвсем не стоят по същия начин. Според проф. Едуард Нортън от Мичиганския университет, "масовата нагласа в западните общества е да се наказват жените с наднормено тегло", цитира dete.bg.

Проучване на университета във Флорида пък доказа, че жени с тегло 12 килограма над нормата печелят годишно с 8600 британски лири по-малко, отколкото дамите, които са в средностатистическите параметри.