За наднорменото тегло обикновено се обвиняват обездвижването и лошият начин на хранене.

Американско изследване обаче показва, че характерът на човека също има важна роля, която трудно се преодолява, съобщи в. "Дейли експрес", цитиран от inews.bg

Ако човек е импулсивен, съвестен, екстровертен или невротичен, е лесно да бъде прогнозирано какво ще е теглото му с годините.

Учените от Националния институт по стареенето сa анализирали подробни статистически данни за 1988 души, проследени в продължение на 50 години. Така те определили как личностните черти се отнасят към теглото и индекса на телесната маса.

Учените са установили, че макар и с възрастта, теглото обикновено се увеличава, но най-значим показател за излишните килограми е импулсивността.

Най-слаби пък остават старателните хора. Импулсивните хора по-често преяждат и препиват, докато съвестните, когато прекалят, обикновено компенсират с разтоварващ ден.

Импулсивните никога не могат да спрат на една бисквита, те изяждат целия пакет, обяснява д-р Анджелина Сътин от екипа.

Повече напълняват и хората, които обичат рисковете, както и тези, които често не са съгласни с околните и винаги са готови за спор или свада.

С лоши резултати при контролирането на теглото са също циниците и привържениците на конкуренцията. Невротиците по-често преминават през цикли на отслабване и напълняване.

Хората с най-високи показатели за импулсивност тежат средно с 10 кг повече от малко импулсивните. Старателните хора обикновено са по-слаби и поддържат по-постоянно тегло. Те обикновено са по-разумни и спортуват редовно.

Най-кльощави през периоди от живота си са невротиците. С възрастта обаче те напълняват и влизат в групата със затлъстяване, като вече не могат бързо да отслабнат.

Учените не са установили връзка между теглото и промените в характера. Дори и импулсивните хора да станат по-уравновесени с годините, първоначалните им хранителни навици остават и новият им темперамент не се отразява върху теглото им.