Добавянето на подправки, съдържащи антиоксиданти, предпазва от уврежданията, които предизвикват мазните храни, съобщи "Дейли мейл".

Подправки като червен и черен пипер, канела, риган, розмарин и чесън намаляват вредата от мазните храни за сърцето, пише dete.bg.

Мазнините увеличават нивата на триглицеридите в кръвта. Ако това става често или ако покачването е твърде високо, опасността от сърдечносъдови заболявания нараства.

Добавянето на подправки към мазната храна намалява реакцията на триглицеридите с около 30%.

За изследването учените от университета на Пенсилвания са добавяли по две чаени лъжички смес от подправки – червен и черен пипер, риган, розмарин, чесън, канела и карамфил към всяко ястие, давано на доброволци със затлъстяване.

Храната за контролната група е била същата, но без подправките.

Следващото изследване на екипа ще е с по-малка доза подправки.