Преди една жена да забременее, започва да си задава много въпроси. Някой споделил как имало проблеми при раждането, друга как лекарите не й обърнали достатъчно внимание, третa, че по време на бременността получила кървене и се наложило да лежи няколко месеца в болница. Пък познатата на една позната загубила детето си в осмия месец и още, и още…

В рамките на нормалното е и самата тя да се притесни и да си зададе подобни въпроси – ами дали и при мен няма да се случи това?

А отговорите са много прости – всичко е във вашите ръце! Каква бременност ще имате зависи основно от вас и вашия партньор.

Ето и някои важни напътствия как да се справите с черните мисли и да предотвратите евентуалните проблеми, които могат да възникнат.

Естествено, патологична бременност е нещо, което вие сама няма как да контролирате, но при останалите тези прости правила са много лесно приложими.

Може би сте чели или вече сте се сблъскали с емоционално променящото се настроение, без видима причина. Дразните се на продавачките в магазина. Съпругът ви прави комплимент, че изглеждате чудесно, а вие си мислите, че го казва само за да ви успокои… Тези и куп други случки се обясняват основно с хормоналните изменения, които се случват, и опита на организма да се пребори с тях. Затова щадете себе си и бебето си и изгонете лошите мисли:

1. Винаги, когато ви налегнат лоши мисли, се замислете за малкото човече, което е в утробата ви. То ще усети вашето напрежение и негативизъм, а нали не искате детето ви да е нервно, намръщено и недоволно …

2. Не позволявайте на черни мисли да ви спохождат – всичко е временно, насладете му се. С черногледите си мисли дори сами бихте могли да предизвикате неприятностите.

3. Ако сте в ранна бременност, замислете се, че много скоро сутрешното гадене, виене на свят, вечното сънливо състояние ще отминат, и съвсем скоро ще усетите първия ритник на вашето малко съкровище.

4. Дори и да качите малко повече килограми, бъдете разумна с храната, която поемате. Плодът има нужда от определени хранителни вещества и ако вие сама не ги доставите на организма си, вашето бебе ще ги извлече от вас. То така или иначе ще си ги получи, но за да предпазите себе си, зъбите си, кожата, ставите – просто се постарайте да се храните целесъобразно.

5. Ако ви се танцува – танцувайте, макар и по-малко. Не се лишавайте от начина си на живот до такава степен, че да Ви е неприятно.

Ако ви се пуши пък, замислете се, че всяко вдишване на цигарения дим отива във вашето дете, всяка глътка алкохол, кофеин и подобни стимуланти влияят на така крехката и недоразвита нервна система на вашето бебе.

6. Избягвайте хора с избухлив характер, черногледи и дори такива, които само ви плашат с негативни истории за бременността и раждането. Ако беше толкова страшно да станеш майка и пътят, през който трябва да се мине, е толкова труден, нямаше да имаме тази привилегия.

7. Не забравяйте, че физическата болка минава много по-лесно от емоционалното нараняване. Всеки поне един път в живота си е бил наранен… и после боли дълго, при някой с години… Е, добрата новина е, че след няколко часа родилни болки, като видите малкото човече вече на бял свят, ще забравите физическата болка.

8. Ходете сред природата, дишайте чист въздух. Дори и да е зима, разходете се поне малко по снега. Разходките и малкото слънчева светлина през зимата само могат да ви помогнат да не изпаднете в депресия от сивотата наоколо.

9. Четете книги, списания - дали за бременността, отглеждане на детето, или просто нещо, което предпочитате. Сега е времето, което може да откраднете за себе си. Използвайте го рационално.