Яденето на сладко увеличава с 33% риска от развитие на рак на матката.
Експерти от Каролинския институт в Швеция предупредиха жените от опасностите, които крият сладкишите. Скорошно проучване показва, че честта консумация на сладки храни увеличава с 33% риска от рак на матката. Жените, които ядат сладкиши и десерти всеки ден, увеличават риска с 50% в сравнение с вените, които изключват бонбоните от ежедневната си диета.
Изследователите са проучили данните от проучване, проведено в периода между 1987 и 1990 г., сред хиляди жени от всички възрасти.
Дами отговорили на въпроси за теглото, диетата и начина си на живот. Десет години по-късно, тези жени отново били поканени да участват в проучването.
През 2008 г. експерти изследвали медицинските картони на всички участници в експеримента. От 60 000 участнички, 729 имали рак на матката. Според учените това е в резултат на прекомерното ядене на торти и други сладки изделия.
Дневният прием на захар не трябва да надвишава 35 грама, съобщава БГНЕС.