Автор
Woman.bg

Ранобудните хора са по здрави и с по-добра фигура

Хората, които обичат да започват деня рано или т.нар. чучулиги, се отличават с добро здраве, фигура и настроение.

Специалистите свързват това с факта, че този тип хора успяват да свършат много неща още преди денят истински да е започнал – затова и при тях стресът и напрежението са по-малко, пише zdrave.bg.

За сметка на това тези, които предпочитат да стават късно, рискуват да си заработят както депресия, така и наднормено тегло.

Това показват данните от онлайн анкета, проведена сред няколко хиляди души. В анкетата са били включени въпроси за това как всеки определя усещането си за щастие, в какво физическо здраве е, какъв е режимът му на хранене и сън.

Оказва се, любителите на ранното ставане били бодри и работоспособни още от 7 сутринта, докато по-поспаливите можели да започнат своя ден пълноценно едва към 9 часа. Колкото до почивните дни, и двата типа хора обичали да си „отспиват”.

Резултатите от събраната информация показват, че чучулигите посочват за себе си по-позитивни показатели. По думите на д-р Йорг Хубър от Университета на Ройхамптън, ранобудните се настройват по-лесно и бързо към ритъма на делничния ден, типичен за съвременния човек. Затова и те по-рядко страдат от наднормено тегло и депресивни състояния.

В допълнение, авторите на анкетата, са установили, че хората, които обичат да стоят до късно пред телевизора или компютъра, често пропускат най-важното хранене за деня – закуската, защото докато са били пред екрана са си похапнали допълнително.