Представяме ви десетте най-впечатляващи каскади в света.

Някои от тях са класически туристически дестинации – задължителни за всеки пътешественик. Падащите капчици, леката мъгла, дъгата над водата създават някак приказна атмосфера.

Ниагарският водопад

Това е най-големият водопад в Северна Америка, който отделя САЩ от Канада край Бъфало, щата Ню Йорк. Състои се от три отделни каскади, две от които са на американска територия. И досега се води спор от коя страна на границата има по-красива гледка. Но при всички случаи и от двете страни пейзажът е впечатляващ.

Ханакапи аи, Хаваите

Водопадът напомня праисторическата природа, претворена в „Джурасик парк“. Тънката струйка вода се разпръсква от над 100 м височина, виейки се между скалите и тропическата растителност. Пътеката до водопада е не по-малко живописна. Освен това е напълно достъпна и маркирана. Лесно се намира и не ви е необходим екскурзовод, за да стигнете до водопада.

Плитвишките езера, Хърватия

Плитвишките езера в Хърватия са общо 16, свързани с живописни водопади. Намират се в югозападната част на страната, на около 140 км от столицата Загреб. Цветът на водата е наситено тюркоазен.

За туристите се предлагат обиколки с гидове, но е много по-интересно да обиколите езерата сами.

Игуазу, Аржентина

Игуазу всъщност са общо 275 водопада. Когато за пръв път първата дама на САЩ Елеонор Рузвелт видяла природното чудо, възкликнала „Бедната Ниагара!“ Водата се разпръсква с такава скорост, че изглежда сякаш извира от недрата на земята.

Най-известен от Игуазу е Дяволското гърло. Не предприемайте пътешествие сами, доверете се на екскурзоводите – те познават района отлично и с тях ще видите много повече.

Йосемитите, щата Калифорния, САЩ

Водопадите наистина са красиви, но всъщност импозантността им се дължи на околните гранитни скали и гигантските секвои, пишат от millionaire.bg

Самите водопади се виждат от различни части на долината. Препоръчваме да ги посетите през зимата или през пролетта, при пълноводието по време на топенето на снеговете.

Очаквайте продължение...