Сочните пресни смокини са един от най-добрите източници на фибри сред плодовете и зеленчуците.
Този есенен плод е богат на калий и манган, както и на други здравословни хранителни вещества, пише tia.bg.
Смокините помагат да се предпазим от сърдечни заболявания и някои видове рак, подкрепят костите и очите и контролират кръвната захар.
Рецепта за смокинов пай
Необходими продукти:
1 изпечен блат за пай
350 гр пресни смокини, изчистени и нарязани на четвъртини
2 разбити яйца
1/4 чаша захар
1/4 ч.л. сол
3 белтъка
Начин на приготвяне:
Поставяме смокините в тенджера и ги покриваме с вода. Варим ги на средно силен огън 2-3 часа или докато омекнат като добавяме още вода, ако е необходимо. Когато са готови, загряваме фурната до 170 градуса. Смесваме двете яйца със солта и с 2 с.л. захар и изсипваме сместа в тенджерата при плодовете. Разбъркваме, докато премахнем всички бучки. Продължаваме да варим сместа на бавен огън, докато се сгъсти, което ще отнеме 8 до 10 минути. След това я изсипваме върху предварително изпечения блат на пай. Разбиваме белтъците, смесваме ги с останалата захар и покриваме със сместа пая. Печем го 10-15 минути.