Необходими продукти:

За соса:

• 1 с.л. студено пресован зехтин
• 1 узряло манго, обелено, без костилка и нарязано на кубчета
• 1/4 чаша вода
• 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
• сол и прясно смлян черен пипер на вкус

За салата:

• 450 гр. почистено месо от рак
• 1 ½ с.л. прясно изцеден сок от лайм
• 3 супени лъжици студено пресован зехтин
• 1 с.л. листа от кориандър, нарязани на ситно
• 2 с.л. листа от мента, нарязани на ситно
• 1 с.л. смлян пресен лук или червен лук
• 1 средно манго, обелено, без костилка, нарязано на кубчета
• 1 твърдо, но узряло авокадо, без костилка, обелено и нарязано на кубчета
• сос Табаско
• сол и прясно смлян черен пипер на вкус
• по избор: обелен червен грейпфрут

Начин на приготвяне:

Приготвяне на соса

Загрейте зехтина в малък тиган на средна температура. Добавете мангото, подправете със сол и черен пипер. Гответе като разбърквате за около 3 минути, докато плодът стане много крехък. Добавете вода и махнете от котлона преди да заври. Добавете лимоновия сок. Изсипете сместа в блендер и пюрирайте, докато сместа стане гладка. След това оставете да изстине.
В краен случай, ако нямате време, сложете всички съставки за соса в блендера и пюрирайте.

Приготвяне на салатата

1. В купа добавете месото от раци, 2 ч.л. кориандър, 1 ч.л. мента, нарязания на ситно лук, 1 с.л. лимонов сок, 2 супени лъжици зехтин, 10 капки сос Табаско, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте внимателно с вилица, за да избегнете натрошаването на по-големите парчета от рачешко месо. Отделете настрани.

2. В отделна купа добавете мангото, авокадото, 1 с.л. зехтин, 1/2 с.л. лимонов сок, останалия кориандър и листа от мента, 10 капки Табаско, сол и черен пипер на вкус. Смесете внимателно с лъжица, като внимавате авокадото да не стане на каша.

3. Сервирайте малко от сместа от манго и авокадо на охладена чиния и внимателно сложете от сместа от раци отгоре. Украсете с листа от кориандър. За едно по-екзотично допълнение към тази салата може да добавите обелен червен грейпфрут. Той се явява едно ароматно допълнение към тази разкошна салата.

Като алтернатива можете да използвате купички за десерт, в които да охладите. Оставете в хладилник за 1-2 часа. Когато сте готови да сервирате, внимателно изсипете салатата от купичките на отделни чинии. Сервира се със соса отстрани.