Автор
Woman.bg

Компютърните игри "приспиват" важни нервни връзки в мозъка

Ако човек прекарва твърде дълго време пред компютърния монитор, при него мозъкът се променя на физиологическо равнище, което неизбежно води до проблеми с поведението и вниманието.

Това смята баронеса Грийнфийлд, бивша директорка на Кралския институт във Великобритания. Доколкото мозъкът се адаптира към промените във външната среда, компютърните игри могат да "приспят" определени нервни връзки в мозъка, пояснява експертката, цитирана от в. "Телеграф". Баронесата съветва децата да се откъснат от мониторите и да излязат на улицата.

Игрите предизвикват повишена възбуда, като задействат онези системи в мозъка, които са свързани със зависимостта и наградите. В резултат човек се увлича именно от играта, а не от друг род дейност. Това обяснява защо 10-11-годишни деца прекарват по 2000 часа годишно пред компютъра.

Освен това прекомерното увлечение по компютърните игри може да съкрати времето, необходимо за концентрация, и да тласне едно дете към безразсъдни постъпки.

Специализираното сп. PLoS ONE публикува отчет, който предупреждава, че зависимостта от Интернет застрашава с промени в мозъчните структури и дори изсъхване на сивото вещество.

Още преди 10 години японски учени предупреждаваха, че видеоигрите стимулират само онези области на мозъка, които са свързани със зрението и движението. Докато неразвити остават останалите части, свързани с поведението, емоциите и обучението, пише БГНЕС.