Нека се порадваме и се възползваме от изобилието на есента. Градините и пазарите са пълни с плодове и зеленчуци, и изборът е безкраен.

Нека се погрижим кожата да е подготвена за продължителната зима, когато по-трудно ще снабдяваме организма си с витамини и минерали от естествен произход.

Едни от най-добрите помощници за разкрасяване са плодовете. Те изобилстват от витамини и минерали. Маските от плодове регенерират клетките, подхранват, избелват, освежават и стягат кожата, почистват и свиват порите на кожата.

Може да използвате плодовете по два начина: настъргани или под формата на сок. Не забравяйте преди да сложите маските, много добре да почистите кожата на лицето, за да могат порите да се отворят и маските да имат по-добро въздействие.

Гроздето е един изключително силен естествен антиоксидант. В почти всички професионални маски за лице се използва екстракт от грозде. Приготвените от него маски освежават кожата, почистват я и я стягат.

Екстракта от грозде спомага за премахването на черните точки по кожата на лицето и сенките под очите.

Предлагаме ви две маски с грозде: за суха и мазна кожа

Гроздова маска за суха кожа

Необходими продукти:

1 жълтък
2 с.л.прясно изцеден гроздов сок или смачкани на пюре гроздови зърна
Овесено брашно(по желание)
1 ч.л. бадемово или кайсиево масло (по желание)

Гроздовия сок е богат на антиоксиданти и има регениращо и тонизиращо действие. За плътност – смлени овесени ядки. Тесвайте предварително; ако ви причинява дисконфорт, добавете бадемово масло или кайсиево масло.

Гроздова маска за мазна кожа

Необходми продукти:

1 белтък
няколко зърна грозде
1 с.л. кисело мляко

Размачкайте гр.зърна и ги разбъркайте с киселото мляко. Разбийте белтъка на сняг и добавете към сместа. Гроздовата маска има деликатен пилинг-ефект, чисти и стяга разширените пори.