Бъдещите майки са раздвоени относно консумацията на риба по време на бременността - някои от тях напълно я избягват, други все пак я консумират, но внимателно избират каква да бъде тя.

Всъщност, рибата е една от най-полезните храни. Тя съдържа така незаменимите омега 3 мастни киселини, висококачествени белтъчини и така нужното на бременните желязо. В нея има още флуор, цинк, калций, фосфор и йод, както и витамини – В1, В2, А, Д и Е.

Рибата е важна за развитието на бебето. Съдържащите се в нея вещества са жизнено необходими за развитието на гръбначния стълб, нервите, очите и мозъка му. И много полезна за майката, защото съдържащото се в нея желязо помага на бременните да избегнат така често срещаната при тях желязодефицитна анемия, пише dete.bg.

Защо е проблем бременните да я консумират?

По-мазните видове риба е възможно да имат високо съдържание на живак. Той е опасен за бебето - неговите повишени нива могат да увредят развиващата се нервна система. Добре е да избягвате сьомгата, рибата тон, акулата и рибата-меч.

Не е препоръчителна консумацията на пушени риби и непретърпели термична обработка морски деликатеси заради възможна зараза с листериоза. Внимавайте с рибата и в горещите дни, тъй като тя е една от най-бързо развалящите се храни.

За съжаление, освен че е много полезна, рибата е една и от най-алергизиращите храни. Което не е причина да я изключите напълно от менюто си - просто ограничете приема й до веднъж седмично по време на бременността.