Продължение...

7. Сьомга
Тя е богата на омега-3 мастни киселини, които понижават нивото на холестерола, защитават организма от някои видове рак, предотвратяват образуването на тромби, облекчават депресивните състояния и предпазват паметта от отслабване. Благодарение на съдържанието на никотинова киселина, сьомгата намалява риска от болестта на Алцхаймер, пише zdrave.bg.

8. Боровинки
Тези ситни плодове са наистина истинско чудо - съдържат малко калории, но много хранителни вещества. Богати са на антиоксиданти, които предпазват от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва на стомаха, сърдечно-съдови заболявания и рак. Боровинките способстват и за намаляване на нарушенията в мозъчната дейност след инсулт, смекчават възпаленията в храносмилателния тракт.

9. Подправки
Солта повишава кръвното. Затова е препоръчително овкусяването на храната да става най-вече чрез билки и други подправки. Вкусът на пресните билки е по-силен отколкото на изсушените, но и вторите са много по-добър избор от добавената щипка сол.

10. Чесън
Според едно народно поверие чесънът плаши вампирите. Учените “добавят” към този негов “ефект” и унищожаването на бактериите и вирусите. Специфичният аромат на чесъна се дължи на съдържанието на етерични масла и фитонциди. Той е незаменим при лечението на простудни заболявания.
Неговата употреба понижава риска от рак на стомаха и червата, подобрява храносмилането и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Има и противовъзпалително действие, намалява болката и отоците при артрит. Полезен е и за диабетиците.

11. Ябълки
Изследванията потвърждават известното мнение, че тези, които изяждат по една ябълка на ден, са здрави (и има по-малка вероятност да се разболеят от Алцхаймер). Смята се, че веществата, съдържащи се в ябълките, спират развитието на раковите клетки, притежават противовъзпалително действие и помагат за работата на стомаха. Витамините и микроелементите в тях повишават имунитета и подобряват работата на сърдечно-съдовата система.

12. Риба
Ако сте загрижени за сърцето си, яжте риба вместо месо. Три рибни ястия седмично (или 30 г дневно) намаляват с около 50% риска от инфаркт.
Рибата е полезна и за мозъка и регенерацията на нервните клетки. Както и ябълките тя намалява риска от Алцхаймер.

Очаквайте продължение...