Редовното миене на ръце с антибактериални сапуни и избягването на контакт с болни понякога не е достатъчно, за да ви предпази от честите вирусни инфекции.

Само силната имунна система гарантира здраве и е в състояние да пребори опасните нашественици. Затова тя трябва да бъде подсилена с правилно хранене.

Консумацията на някои продукти може да подпомогне ефективно имунната система и да я направи непревземаема за вирусите. На първо място осемте чаши вода или чай на ден са задължителни през всички сезони на годината.


Пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко, са здравословни бактерии, предпазващи червата и чревния тракт от болестотворни микроорганизми.

Макар пробиотиците да се намират и под формата на различни фармацевтични препарати, изследване на Университета във Виена показало, че всекидневният прием на чаша кисело мляко е също толкова ефективен за повишаването на имунната система, колкото и поглъщането на хапчета.

Овесът и ечемикът са богати на бета-глюкан - вид фибри с антимикробни и антиоксидантни свойства, по-силни дори и от тези на ехинацеята. Пълнозърнести продукти трябва да се консумират поне веднъж дневно.



Чесънът изобилства от естествения антибиотик алицилин, който лесно побеждава инфекциите и бактериите. Британски учени давали в продължение на дванайсет седмици чесън на 126 души, като резултатът бил, че тези хора по-рядко изпадали в плен на простуди и грип.

Друго изследване пък показало, че хората, които обичат чесън и ядат поне по шест скилидки на седмица, по-рядко боледуват от рак на стомаха.



Яжте 2 сурови скилидки на ден. Друг вариант е да прибавяте счукан чесън към приготвените от вас ястия поне три-четири пъти седмично.

Селенът, който може да бъде открит в морски дарове като рибата, стридите, раците, омарите и мидите, помага на белите кръвни телца да произвеждат повече протеини, чиято роля пък е да изчистват грипните вируси от тялото.

В продължение на векове хората по цял свят са използвали гъбите като средство за подобряване на състоянието на имунната система. Съвременните изследователи са открили защо.



Оказва се, че гъбите повишават производството и активността на белите кръвни телца, което ги прави по-агресивни, а това е добре, когато имаш някаква инфекция. Яжте три пъти седмично по няколко приготвени по ваш избор гъби, съветват ezine.bg.