Първите дни с новороденото вкъщи, най-вече за родителите с първо дете, са доста стресиращи.

Коя майка може с ръка на сърцето да каже, че не е проверявала дали бебето още диша по няколко пъти нощем?

Вижте какво е добре да знаете, за да не се плашите толкова лесно.

Дишането
Бебето си поема дъх около 40 до 60 пъти в минута. В сравнение с вашето дишане, това може да ви се струва много учестено, но е напълно нормално. Това се дължи на много фактори, но най-вече на все още несъвършената дихателна система на малкия човек.

Сърцебиенето
Сърдечната честота на новороденото е около 140 удара в минута - два пъти повече отколкото при възрастните.

Окосмяването
Ланугото са малки косъмчета, които се появяват по гърба и раменете на малкия човек. Обикновено опадат няколко седмици след идването му на бял свят.

Пъпките
Ако забележите мехурчета с течност по лицето на бебето, трябва да знаете, че това се дължи на повишената работа на потните жлези и ще изчезнат с времето. Ако пък се появят пъпчици, които приличат на акне, те също са нормално явление, което не се нуждае от лечение. Дължат се на свърхсекрецията на мастните жлези и след време също изчезват.

Акото
Мекониумът представлява зеленикави изпражнения, които са се натрупали в червата на бебето още докато е било в утробата. То ще престане да ги отделя след три-четири дни.

Млечните жлези
При някои новородени се наблюдава и уголемяване на млечните жлези. Среща се както при момичетата, така и при момчетата и се дължи на преминалите от майката у детето хормони. Подутината изчезва за около две седмици.

Източник: dete.bg