Кога, ако не сега?! Ще си изядете пръстите с тези домашно приготвени еклерчета.
Необходими продукти за 20-25 еклера:
За еклерите:
1 ч.ч. вода
½ ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3-4 яйца (4 броя, ако се по-малки по размер)
За вълшебния ванилов крем:
½ л. прясно мляко
5 пълни лъжици брашно
½ ч.ч. вода
8 с.л. захар
50 гр. масло
3 ванилии
Начин на приготвяне:
Смесете водата с олиото и ги оставете да заврят на котлона.
Добавете към тях брашното и бъркайте няколко минути, докато сместа се сгъсти.
Махнете от котлона и оставете сместа да изстине.
След като изстине добавете едно по едно яйцата. След всяко яйце разбърквайте хубаво.
Трябва да се получи гъсто и лепкаво тесто.
Изберете подходяща тава и я покрийте с хартия за печене (или я намаслете и посипете с малко брашно).
С лъжица гребнете малко от тестената смес и изсипете в тавата. Важно е да спазвате известно разстояние между всяко еклерче, защото набъбват.
Еклерите се пекат в предварително загрята фурна на 200С за около 30 минути.
Внимание! По време на печенето не отваряйте фурната, защото еклерите ви ще спаднат и няма да станат меки и пухкави.
Изпечените еклери се оставят да поизстинат.
Ред е на ваниловия крем...
Кремът се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добави размитото с малко водичка брашно.
Бъркайте непрекъснато няколко минути, сложете маслото и продължете да бъркате още малко. Накрая добавете ванилиите.
Вече поизстиналите еклери са разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем.
Готовите еклери поръсете с пудра захар или разтопен шоколад.