Автор
Woman.bg

И партньорът е виновен за следродилната депресия

Учени от Германия установиха, че за появата, проявите и усложненията на депресията след раждането при жените може да е виновен партньорът.

Екип учени под ръководството на Хана Уулхаус заедно са изследвали над 1300 майки след първото им раждане. Според резултатите, при 16% от тях се е появила следродилна депресия, която е продължила около година след раждането.

При това при 40% от тях депресията се задълбочавала от емоционални и дори физически нападки от страна на бащата на детето.

Учените са решили да изяснят доколко е важна ролята на поведението на партньора и се оказало, че, като изключим странични фактори като възраст, липса на работа, то вероятността от развиване на депресия се увеличава три пъти заради поведението на бащата на детето, пише Ройтерс.

Ако става дума за физическо насилие от страна на партньора, рискът от развитие на следродилна депресия се увеличава с повече от 4 пъти, пише dete.bg.

Към симптомите на следродилната депресия можем да отнесем безпокойството, безразличието, умората, раздразнителността, паниката, чувството за нереалност на случващото се, лошият сън, загубата на апетита и либидото, безпомощността в домакинската работа, загубата на любов към собственото си дете.