От известно време ни се пречка мрежичка с много, много вкусни зелено-жълти ябълки, които, уви, стоят самотни на хладно, очакващи своя „изяждач”.
Дали защото прекалихме с ябълките през последния месец или просто защото сме се отдали на чревоугодничество като за последно тази зима, оставихме милите ябълки на произвола.
Придържайки се по-скоро към втората спомената вероятност да не хрупаме пресни ябълки заради угаждането с други вкусотийки, решихме да ви предложим бърза и много вкусна рецепта за ябълков сладкиш.
Ето, мили ябълки, вашето време дойде!
Необходими продукти:
1 кг. ябълки
1 голям пакет обикновени бисквити (270гр.)
1 голяма заквасена сметана (500гр.)
Около 500 гр. пудра захар
125 гр. краве масло
3 с.л. какао
3 с.л. прясно мляко (или вода)
Начин на приготвяне:
Бисквитите са натрошават. Ябълките се обелват и настъргват. Смесват се.
Към тях се прибавя размекнатото масло (от него предварително се отделя малко парченце за заливката), 8 пълни супени лъжици пудра захар и сметаната. Всичко се омесва добре. Изсипва се в тортена форма.
Приготвяне на шоколадова заливка
На котлона се смесват отделеното масло, 3 с.л., 3 с.л. пудра захар, 3 с.л. прясно мляко ( или вода). Когато сместа стане еднородна е готова. Оставя се леко да се охлади и се залива върху сладкиша.
Тортата престоява поне 4-5 часа и е готова за сервиране.