Сингапур е град на контрастите. Той изненадва европееца не само с чистотата, но и с кухнята си, смесица от културите на три държави – Китай, Индия и Индонезия. На това място те намират перфектен баланс по между си. Тази почти философска симбиоза може да се нарече „кулинарен фюжън” (fusion – синтез).

Според местните, можете да опитате истинската сингапурска кухня само в евтините кафенета. Представете си, някога градът е бил изпълнен с търговци, предлагащи изискани лакомства направо по улиците. В началото на 90-те, заради страх от епидемии, властите прекратяват това. Сега в Сингапур има 115 хранителни центъра.

В огромен павилион плътно са наблъскани десетки лавки, а техните готвачи са толкова добри, че големи хотели като Grand Hyatt ги наемат за кухните си, пишат от millionaire.bg

Ако сутринта се отбиете в някой от тези центрове, то със сигурност ще ви предложат сутрешната супа Laksa, която никак не е свойствена за европейския стомах. Бульонът е лют, изгарящ от подправки с оризово фиде и е перфектно начало за деня.

Истинската Laksa се приготвя от морски дарове, оризово фиде, боб, кокосово мляко и много чили сос.

Името на супата идва от санскрит и значи „множество”. Имат се предвид не само съставките, но и различните рецепти. Всяко място в Сингапур има „тайна съставка”, която добавя към ястието.

Друго блюдо, считано за гордост на Сингапур е супа от костен мозък – Tulang. Най- добрия Тulang можете да си поръчате в ресторант Haji Kadir-M. Baharudeen’s , намиращ се в Golden Mile Food Centre.

Към супата се сервират и варено зеле с няколко парченца хляб. За да избегнете ситуацията: „ незнаещ европеец безрезултатно гризе рибена кост”, попитайте как се яде това ястие. Тогава сервитьорът ще ви донесе сламка и Вие ще успеете да изсмучете костния мозък.

Най-вкусната глава от акула може да опитате в Tian Jin Hai Seafood. Ястието изглежда така: глава на акула изцяло с червен пипер, чесън, соя и млад лук.

Този деликатес се сервира с най-нежната мас от акула, която прекрасно допълва вкуса на сочното месо.

Ако сте в Сингапур, рано или късно, ще се сблъскате и с оризовото фиде – Char kway teow, което присъства във всяко меню. Заедно с фидето готвачът ловко смесва няколко парченца свинско, китайски салам, стриди и щедро полива смесицата със соев сос.

Не особено приветливата маса привлича с аромата си, а вкусът и обезоръжава и най-придирчивите езици.

В края на пътешествието непременно ще разберете, че Сингапур е град за чревоугодници. Това е и основната опасност на този град- – държава, много лесно се свиква към изобилието му. Връщайки се, ще трябва да се примирите, че отново започват сивите европейски дни.

Сингапур: