Повече от половината мъже предпочитат готвенето на майка си пред това на съпругата си, показва британско изследване, предаде БГНЕС.

То установили, че порасналите мъже предпочитат кулинарните умения на майките си, защото те се придържат повече към традиционните, обилни ястия за разлика от съпругите им. Проучването установило още, че майките рядко сервират готови ястия, имат по-голям набор от ястия и винаги готвят храни, които знаят, че синовете им обичат.

От тяхна страна, съпругите и приятелките е по-вероятно да приготвят полуфабрикати от фризера или ястия, които се приготвят в микровълновата печка. Изследването, осъществено от телевизия Food Network UK, установи също така, че една четвърт от мъжете често се измъкват в дома на майките си за вечеря, без съпругата или приятелката им да знае.

"Много е мило, че мъжете предпочитат готвенето на майките си. Като възрастни мъжете продължават да търсят комфорта и традицията в готвенето, с което са израснали, поради което се обръщат към майките си, за да им сготвят подходящата за тях храна. Много от най-добрите рецепти, които британците имат, са им били предадени от майките им и деня на майката е идеалното време за хората да приложат тези рецепти и да изненадат майките си с домашно приготвена храна", заяви говорителят на телевизията Ник Торогуд.



Допитването показва още, че над 10 на сто от британските мъже смятат, че съпругата или приятелката им чувства напрежение заради кулинарните умения на свекърва си. А 47% от представителите на силния пол имали дързостта да се оплачат на съпругата си, ако храната, която е сготвила, не е достатъчно вкусна. 20% обаче правели това по шеговит начин, за да не наранят чувствата й. 10 на сто от мъжете признали, че се оплакват през цялото време, ако вечерята не е на висота.

Също 10% от британските мъже отказвали да ядат храна, приготвена от съпругата или приятелката им, ако тя не им е вкусна. 13% от изследваните 2000 мъже казвали откровено на половинката си, че трябва да поиска съвети за готвенето от майка им, за да подобри уменията си. Както може да се очаква, това разстройвало връзките на две трети от анкетираните.