Здравейте, момичета! Един чудесен начин да си доставим сладко удоволствие е да приготвим любим десерт и да го съчетаем с глътка превъзходно десертно вино! Звучи, изкушаващо, нали?
Десертните вина са една голяма категория, за жалост често пренебрегвана у нас. Но нека разбулим тайните около тези благородни вина и разбира се да видим как се съчетават с любими за всички ни десерти.
Първо правило е, че когато избираме тази завладяваща комбинация виното трябва да бъде по-сладко от десерта.
Изборът на вино непременно зависи от вида на основната съставка на сладкото блюдо – колкото по-сладко е то, една идея по-сладко трябва да е и виното.
За шоколадови пудинги, торти и силно ароматни какаови десерти добър избор са ликьорните мускати или виното мадейра – португалско ликьорно вино. То е силно ароматно с леко кисел вкус, което чудесно пасва на всякакъв вид по-сочни и сладки десерти.
Порто е друг вид сладко червено вино, което се препоръчва и при консумацията на по-тежки сирена, както и при сладкиши, в които има ядки.
Добър избор е и Ризлинг Аузлезе. Ако десертът е по-семпъл, с ненатрапчив и лек вкус, изберете полусухи или сладки вина бордо, мускат или сотерн. Последното, в съчетание с крем брюле, е и гурме класиката на французите, макар че сладкото вино може да се консумира и самостоятелно като аперитив.
Ето няколко примера, които ще ви улеснят, когато решавате, какво вино да поднесете с десерта, който сте избрали:
С ябълков пай и тарти – ризлинг ауслезе, различни снежни вина, мускатови десертни вина и полусухи искрящи вина;
С шоколад – ризлинг ауслезе, Black Muscat;
С плодове – ризлинг ауслезе, шенин- блан полусухи изкрящи вина, гевюрцтраминер, мускат;
С кейк – полусухи искрящи вина, мускат, ризлинг ауслезе, снежни вина;
С кремове и пудинги - полусухи искрящи вина, мускат, ризлинг ауслезе, снежни вина;
С ядки – порт, мадейра;
Със сладолед – не се предлага вино, по-скоро плодов ликьор.
Да ви е сладко, момичета!