Както и да го погледнем, Великден наближи и то толкова осезателно, че вече трескаво се ровим из тефтера с рецепти на баба в търсене на „лесен козунак”, който да приготвим за празника.

Това прозвуча доста наивно, нали? Така е, нито има достатъчно лесна и вкусна рецепта за козунак, нито пък ще се престрашим да се заемем с трудоемка задача като месене на козунак.

Но нищо не пречи да си помечтаем, ей така по великденски!

Та като споменахме великденски, имаме страхотно, кокетно и много празнично предложение за декорация на дома в чест на Христовото Възкресение.

Определено ще избягаме от темата за християнството и ще наблегнем на съвременните представи за Великден, като за един весел, шарен и пролетен празник.

Не е задължително да украсявате цялата си къща (и двор, ако имате такъв), за да пресъздадете духа на празника.

Можете да концентрирате украсата само в едно кътче от къщата. Абсолютно по желание!

Веднага ви даваме пример-вдъхновение за украса на скрина в хола... И дори на мивката в банята.

Използвайте всякакви подръчни материали и фигурки, които носят Великден в себе си – зайчета, яйца, цветя, трева...

Само ще споменем два важни факта за символиката на зайците и яйцата.

- Заек: заекът традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания - и с луната и нейните цикли.

Легендата разказва, че Великденският заек в началото е бил голяма красива птица, принадлежаща на богинята Еostre. Един ден, тя превърнала своята любима птица в див заек.

И тъй като Великденският заек е все още птица по душа, той продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

- Яйца: яйцето е най – популярният светски символ на Великден по цял свят. Във всички култури, яйцето символизира началото на новия живот. Една латинска поговорка казва: “Целият свят е създаден от едно единствено яйце”.