Ново проучване, публикувано от австралийската психоложка Марика Тигман, осигурява на читателите доста храна за мисли, тъй като темата е за омразното на много жени пазаруване на бански за летния сезон.

Тигман и нейните колеги помолили 102 млади жени да си представят четири въображаеми сценарии: че пробват бански в съблекалня на магазин, че се разхождат по плажа с бански, че пробват дънки в съблекалня и че носят дънки по плажа.

След това, жените попълнили въпросник за настроенията и чувствата, които предизвиква мислъта за собствените им тела, както и за тревогите и евентуално срамът от външността им.

Очаквано, дънките не предизвикали толкова стрес, колкото банските. По-интересното е обаче, че жените били по-малко стресирани от мисълта, че се разхождат по бански на плажа, отколкото от мисълта за процеса на пробване на бански в магазин.

Изводите били, че първо - жените сами са най-критични към себе си, и второ - че пробните в магазините за дрехи трябва да бъдат избягвани.

Пробната в магазина съдържа няколко потенциално стресиращи елемента - много огледала, силно осветление, както и нуждата, която жените изпитват там, да оценявата телата си критично от това как дрехите стоят и изглеждат в тази обстановка”, се казва в доклада.

Тигман съветва жените да избягват да се съпоставят с други, както и да пробват бански в съблекалните на магазините, затова захвърлете най-новото лъскаво списание с тенденциите при банските костюми!