Редовната консумация на кетчуп спомага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
Учени от университета в Оулу провели експеримент с участието на 20 души. Доброволците били разделени в две групи, едната от които прибавяли доматения сос към храната, а другата не.
След три седмици експертите сравнили здравословното състояние на хората.
Резултатите показват, че редовната употреба на кетчуп в първата група намалил нивото на холестерол с 6%. Порцията, която тази група приемала на ден била 30 грама кетчуп.
Според експертите полезните свойства на кетчупа се крият в доматите. Те съдържат ликопен, активна съставка, която има положителни свойства, съобщава БГНЕС.
Кардиолозите препоръчват на пациентите си да консумират редовно домати, а също и кетчуп като сос за някои храни. Ако предпочитате пресните домати, препоръчваната дневна доза е две чаши на ден.