Броени дни преди Великден хората вече се стягат за празнично пазаруване, а проверките за качеството на храните са в разгара си. От началото на април в страната са направени близо 4500 инспекции.
Най-честите нарушения са свързани с неправилно съхранение на продуктите и продажба на храни без документи за произход или на такива с изтекъл срок на годност, изтъкват колегите от dete.bg.
Четири са задължителните ни спирки в магазина преди Великден - при яйцата, боята за тях, месото и козунака. Опитните домакини също вече са нащрек за редовните предпразнични клопки. Сред основните неща, за които следят експертите от Агенцията за безопасност на храните, са срокът на годност, мястото и датата на производство, както и правилното съхранение на продуктите.
По думите на д-р Силвия Каменова от агенцията, агнешкото месо и яйцата са най-рисковата стока, защото са с кратък срок на годност и при неправилно съхранение, могат да доведат до опасност за здравето на потребителите.
Първа спирка - за какво трябва да внимаваме при агнешкото месо?
„Това е основно цветът – промяна в цвета, потъмняване, промяна в мазнината – също може да бъде потъмнена по някакъв начин, специфичен мирис, който да усетим през витрината”, каза Каменова пред Нова телевизия. Печатът върху месото също е много важен. Това важи и за втората ни спирка – яйцата.
„Всяка една цифра съдържа конкретна информация – първата показва, че става въпрос за клетъчно отглеждане на яйцата, БГ – че е от България, следващите цифри – региона и последната – клетъчния център”, допълни още експертът.
Трета спирка – боята
„Задължително – състав, срок на годност и производител. До момента са взимани проби за анализ от предлаганата боя за яйца в търговската мрежа – няма отклонения”, допълни тя.
И последно, но не и по значение – козунакът
„При козунаците е задължително да се чете съставът. Виждаме – тук има брашно, вода, растително олио, яйчен меланж, есенция и Е 471. Тоест – те са допустими”, каза Каменова.