Можете да се отървете от излишните мазнини, без да гладувате, ако добавите към храната си някои от изгарящите мазнините подправки.
Колегите от dete.bg предлагат 5 от най-ефективните подправки за отслабване, които стимулират метаболизма, без да се налага да лишавате тялото си от важни градивни вещества, като гладувате или употребявате строги диети.
Лук и чесън
Тези храни съдържат фитохимикали, които разграждат мастните натрупвания в организма, а също така понижават холестерола, убиват болестотворните вируси, бактериите и гъбичките. Заради множеството си полезни съставки, които прочистват стените на кръвоносните съдове и действат антибактериално срещу инфекции, двете храни предпазват от сърдечни заболявания.
Куркума
Тази популярна подправка се използва основно в индийската кухня, но е все по-често употребявана по света, тъй като е не само вкусна, но полезна, пише woman.bg. Тя е най-добрият източник на бета каротин от всички подправки. Бета каротинът е антиоксидант, който предпазва черния дроб от свободните радикали и се грижи за състоянието на кожата и очите.
Екзотичната подправка с оранжева краска помага на черния дроб да се самолекува. Тя стимулира метаболизма на мазнините и намалява процента на мазнините в клетките на черния дроб.
Канела
Според изследване добавянето на малко количество канела към храната и напитките, които консумирате ежедневно, увеличава с до 20 пъти скоростта на метаболизма на захарта в организма.
Излишъкът от захар в кръвта може да доведе до складирането на мазнини, затова ароматната подправка се грижи за фигурата ви. Канелата балансира нивата на кръвната захар, чиито колебалия се отразяват върху настроението и на енергичността ви.
Люти чушки
Основната съставка на лютите чушки е капсаицинът. Той значително подобрява изгарянето на мазнини и повишава енергията в организма. Освен това лютата подправка действа загряващо и убива болестотворните бактерии в стомашно-чревния тракт и намалява апетита. Тя действа срещу стареене на клетките и повишава имунитета, подобрява кръвооросяването и понижава кръвното.