Автор
Ива Петрова

Жените, които предадоха Фидел Кастро

Днес се навършват 6 години от смъртта на Фидел Кастро - една от най-знаковите фигури на всички времена. И по този повод решихме да обърнем поглед към една интересна тема от живота, а именно:

С колко точно жени е преспал той? Според някои предположения те са над 3 хиляди. Според други – десет пъти повече. В Куба се говори, че персоналната охрана на Ел Коменданте лично „набирала“ красавици за салнята на диктатора. Това се случвало най-вече по плажовете, където най-ясно се виждали перфектните мерки на хубавиците. Те пък никога не отказвали на любезната покана. Просто в Куба това било в реда на нещата. Дали обаче диктаторът някога е бил истински влюбен? Коя е жената, за която си е мислел в последните си часове? Все въпроси, чиито отговори така и няма да разберем.

Едно обаче е ясно – приживе жените обожаваха Фидел – обичаха го и го предаваха с еднаква страст. Първата, която му обърна гръб бе сестра му Хуанита. Тя се оказва един от най-опасните агенти на ЦРУ на острова и нееднократно заявява, че не подкрепя по никакъв начин режимът, наложен от по-големия й брат. Дали е правила опити да убие Фидел? Според властите в Хавана – поне 5. Според ЦРУ – никога. Сред жените, обичали и предали Фидел е и легендарната американска шпионка Марита Лоренз. Тя попада в прегръдките на Кастро през 1959 г., когато е още 19-годишна. Между двамата се разиграва бурен любовен романс, но не след дълго се разделят, а момичето забременява и прави аборт. Година по-късно Лоренз се връща в Куба със задача от ЦРУ да отрови Кастро. Тя го предава, но така и не успява да го убие. Преди да напусне Куба все пак се разкайва и разкрива заговора на държавния глава, признавайки му, че все още го обича.

Четете още: Катето Евро подкрепи снахата, грижи се за семейството