От древни времена съществуват митове и поверия, според които името на човек оказва силно въздействие върху неговия характер и съдба.

Любопитен факт е, че днес същото твърдят и... психолозите. Според тях звуците в името влияят върху нас на подсъзнателно ниво, при това до такава степен, че дори може да окаже ключова роля върху формирането ни на определено отношение към даден човек. Интересно звучи и становището на учените, според което името има власт и над личното самочувствие и себеусещане на неговия носител.


Специалистите смятат, че натоварените с повече твърди съгласни мъжки имена могат да окажат неподозирано мощно и изпепеляващо въздействие върху женските сърца. Т.е. дори притежателят на такова име да не е надарен с особена харизма, името му може да се окаже напълно достатъчно, за да отприщи у дамите буря от неудържими страсти и изгарящи чувства.

Какво всъщност казват психолозите. Докато сред женските имена най-голяма власт над мъжките сърца имат имената Марина, Моника, Камелия, Пламена, Памела, Тамара, Саманта, то при мъжете това са Димитър, Владимир, Александър, Мартин, Борис, Орлин, Румен, Радослав, Крум, Зоран и т.н. Условието е простичко – в мъжкото име да фигурират съгласните Р, М, Д, З. Колкото повече от изброените съгласни присъстват в мъжкото име, толкова по-голямо обаяние и сексапил придава това на техния носител, смятат специалистите.

Това означава, че когато пред очите ни се изправи мъж с подобно на гореизброените имена, той със сигурност ще излъчва увереност, сила, мъжественост и лидерски качества, уверяват още психолозите.


За да подплатят твърдението си, психолозите дават за пример името на прословутия разбивач на женски сърца от миналото – Джакомо Казанова. Легендарният любовник се е прославил благодарение именно на изкусния си талант да прелъстява всяка набелязана от него представителка на нежния пол.

Не случайно експертите отправят и съвет към мъжете с подобни имена, а именно - по време на запознанство да се представят винаги с пълните си имена, а не с техните съкращения. Това не само ще запази, но още повече ще подсили харизматичното им обаяние и чар в женските очи.