Приятелството е едно от най-прекрасните и значими неща в човешкия живот. То е специален вид любов. Любов, която ни прави по-добри, по-смели, по-състрадателни, по-истински. И все пак истински приятел трудно се намира, но когато го намериш, се убеждаваш, че по-голямо богатство от него няма! Да разпознаем истинския от фалшивия приятел обаче не винаги е лесно. С разрешаването на тази задача се заел изследователски екип от университета в Тел Авив и техни колеги от Масачузетския технологичен институт. Изводът, до който учените достигнали след редица тестове и анкети, е неочакван. Оказва се, че почти половината от хората, които си мислим, че са ни приятели, всъщност изобщо не са такива.

Учените разработили алгоритъм, който изследвал няколко обективни фактора на чувството да бъдеш приятел, като по този начин успели да разграничат взаимното от едностранното приятелство. Те заключили, че повечето хора имат множество едностранни приятелства, за които изобщо не подозират, че са такива.

Тестът

Изследователите провели тест сред 84 студенти, на които поставили задача да преценят колко добре познават другите хора в курса. Всеки участник трябвало да “оцени” своите колеги по скала 0-5, където 0 означава „не познавам този човек“, 3 – „приятел“ и 5 – „един от най-добрите ми приятели“. След това участниците е трябвало да отгатнат как другите хора са ги “оценили”.
Всички си мислели, че хората, които са посочили за свои най-добри приятели, ще определят за такива и тях. Оказало се обаче, че това не е така. Разминаване имало сред повече от половината участници в теста. Те считали за приятели хора, които изобщо не ги посочили за такива.

Изводът

Излиза, че вероятността човекът, когото смятаме за приятел, да не ни е такъв, е повече от 50%. Затова внимателно си подбирайте приятелите и се уверете, че същите тези хора, на които сте готови да доверите най-съкровените си тайни или мечти, биха направили същото и с вас!