− Мамо, мамо, тази кака защо няма бански?
− Ами защото няма срам. Безсрамници!


Жената буквално ще извади ръката на малкото момиче от раменната става, толкова силно я е задърпала, та да се отдалечат по-бързичко от нас. На метър зад тях по плажа се тътри бащата, натоварен с чадър, надуваем дюшек, хладилна чанта и бирено шкембе. Усещам втренчения му поглед изпод слънчевите очила и почти чувам как вратът му изпуква болезнено в опит да се извие, за да осигури още няколко мига „излаз“ към „онези голите“.

Онези голите бяхме две коли хора – жени, мъже и едно куче. Това се случи миналото лято, по-скоро като експеримент, отколкото като целенасочена игра на нерви с масовите туристи и общоприетите нрави. Разбира се, не сме посещавали централни и натоварени плажове, защото идеята е близостта до природата.

В групата имаше заклети нудисти, но на мен за първи път ми предстоеше да захвърля банския. Да почувствам абсолютната свобода. Особено във водата, голото тяло изпитва естествен комфорт, който сякаш изначално помниш, сякаш си се върнал в утробата на майката. Може да звучи странно, но всъщност изживяването е страхотно.

Започнахме по дивите плажове около Бяла – знаете кои са (Карадере, Иракли) – и накрая акостирахме до бреговете и тузлите около Шабла, Крапец и Дуранкулак. Ако имате по-мощна кола, колело или сте склонни да походите малко повече, ще намерите достатъчно незаети територии от плажната ивица, където никой, освен малцина преминаващи и птиците, няма да ви притесняват.

Все ще се намери кой да зяпа

Като случката, която ви разказах в началото. Нудизмът не е изрично забранен в българското законодателство, но ние бяхме осъдени на бърза ръка, само защото голотата е недопустима, освен зад затворените врати на дома. Голотата е частна работа, тема табу и не се изнася навън. Точка.

Последните неразбории около къмпинг „Делфин“, където нудистите бяха гонени с полиция, доказват, че това разбиране важи с пълна сила. И че туризмът, както всичко в България, трябва да се прави по калъп. А именно - да летуваме по големите комплекси или къмпинги, под платени чадъри и шезлонги, наблъскани в редици и колони като щайгите в плод-зеленчука. Благоприличие денем, а нощем никакво – бар турове, алкохол и каквото нагонът покаже.

Излиза, че нудизмът е грозен, а къмпингарите са шайки пияни безделници, които не носят никакви печалби, защото мъкнат всичко необходимо със себе си... Това изобщо не е вярно – вижте Гърция и Хърватия, които са водещи къмпинг дестинации. Там да спиш в палатка, бунгало или каравана струва по-скъпо, отколкото да си наемеш квартира в някое малко крайморско градче или село. И всеки знае къде са зоните за нудисти.

Правилата

Хърватия ми е любима морска дестинация, просто защото там всичко е уредено. Има плажове за нудисти, за стопани на кучета, за нощни забавления, за екстремни спортове, еко плажове и така натакък. Искаш купон край морето – има къде. Искаш тиха семейна почивка – отиди там, там или там. Искаш да се печеш без бански – заповядай тук, тук и тук. Толкова е просто. Има възможности за всеки.

Гърция е доста по-консервативна по отношение на голотата. Там дори свалянето на горнището на банския е рядко срещано, но пък има достатъчно скътани плажове, където може да се случи. Има и доста известни „голи зони“, като т.нар. Червен плаж на остров Крит.

У нас проблемът с нудизма от една страна е проблем на административното уреждане и обособяване на този вид туризъм. Големият дявол обаче е в главите на хората и в...

Лицемерието

Повечето жени се притесняват да се „пуснат“ само по бикини бански, защото имат комплекс от гърдите си. Моите също не са перфектни, даже са малки за „народния стандарт“, но това изобщо не ме притеснява. Тялото ми е такова, каквото е. Не мога да го сменя с това на манекенка.

Повечето мъже нямат против да зяпат голи жени на плажа, но имат проблем собствената им половинка да се показва натюр пред чужди очи. Жените също ревнуват, когато наоколо има достатъчно секси тела, които отклоняват погледа на любимия им. Горките мъже са принудени да хвърлят далечни погледи крадешком наляво и надясно, докато жените играят ролята на стражаря.

Доста е неудобно, когато ти се случи. Тя хвърля мълнии по плажа, той се втелява в 20-минутен опит да забие чадъра точно натам, където сте вие. Тя го праща до колата да й донесе капелата, а той минава точно покрай вас. Тя е разперила вестник, той се измъква до лавката за изстудена бира. И влиза във водата малко след вас... „Я, нудистка“, я - още една“. Голям кеф и всякакви истории.

Така ще е, докато свободният избор да бъдеш гол на плажа продължава да бъде екзотика, отклонение от нормата и възможност, която хем я има, хем я няма.

Автор: просто Ева