Автор
Антония Михайлова

Въведение Богородично – ден на християнското семейство

На 21 ноември Православната църква отбелязва един от най-светлите празници, посветени на семейството – Въведение Богородично.

Според библейската история, когато малката Мария – бъдещата майка на Исус, навършила 3 години, родителите ѝ Йоаким и Ана изпълнили обета, който дали пред Бога, когато научили радостната вест, че ще имат дъщеря, която един ден ще роди Божия Син. В знак на благодарност, че ги е дарил с рожба, те оставили дъщеря си в храма, за да служи на Господ.

Родителите на малката Мария пуснали детето на първото стъпало, а то само се изкачило най-горе. Там благословеното момиченце било посрещнато от свещеника на храма Захария – бъдещият баща на Свети Йоан Кръстител, измолен по същия начин от Всевишния.

Според Църквата Богородица е символ на неразривното семейно огнище и християнските семейни ценности. Тя е закрилница на дома, децата, родилките, както и на всички членове на семейството.

Семейство
Семейство

Въведение Богородично е неразделна част от Рождественските пости и подготовката за Рождество Христово. С този празник семейството се сплотява още по-силно и посреща по-задружно най-големия християнски празник.

Затова и според християнската повеля на този ден семейството посещава църквата – символичен акт, който „повтаря“ влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата.

В храмовете родителите се молят за здравето на децата си, за тяхната чиста и благословена душа.

На Рождество Богородично молитвите за рожба се сбъдват
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

На Рождество Богородично молитвите за рожба се сбъдват

Автор Антония Михайлова

След църква семейството се прибира в дома, а на трапезата задължително трябва да има топла пита, червено вино и много лакомства за най-малките.

Мисията на този прекрасен празник е да отправи послание към всички ни, че децата са най-безценния дар на този свят. И че трябва да бъдат обичани, прегръщани, а те от своя страна да ни радват с усмивките и любовта си.