Автор
Антония Михайлова

Токсично наследство: 8 неочаквани белега, че сте били отровени от собственото си семейство

Казват, че всяка психологическа травма идва от детството. И това е така. Много възрастни чувстват това емоционално бреме, което техните родители са им предали. Има редица признаци, които подсказват, че може да сте израснали в токсично семейство и точно за тях ще говорим в нашата статия.

Страхувате се да се доближите до хората

Всяко семейство има контрол върху децата, това е нормално и правилно. Единственият въпрос са методите - токсичните семейства често използват манипулацията. „Ще ме изгоните от света“, „Нормалните деца не правят това, но се държат така“, „Георги винаги помага на майка си, а ти...“ - познати фрази?

Ако ги чувате всеки ден, знайте, че това не е нормално. Освен това подобни методи за въздействие върху дете могат да се считат за емоционално насилие. В резултат на това започвате да се страхувате, че всеки втори човек иска да ви манипулира, бягате от връзки и не рискувате да се сближите с хората.

Трудно се доверявате на другите

Напрегнатата атмосфера в семейството оставя своя отпечатък върху човека. Когато някой трябва да бъде нащрек дори у дома, не е изненадващо, че в обикновения живот той продължава да остава в напрегнато състояние.

Хроничното физическо или емоционално насилие, злоупотреба или пренебрегване оформят определен светоглед. За такива хора е трудно да си представят какво е истинска грижа или здрави взаимоотношения. Винаги подсъзнателно ще очакват критика към себе си или обвинения, че са разочаровали някого.

Приемате провалите сериозно

Децата, отгледани в токсичен дом, може постоянно да се чувстват като недостатъчно добри или дори безполезни. Родителите им може да са поставили прекомерни изисквания към тях и да са ги обвинявали, ако не са оправдали очакванията.

Когато такива деца пораснат, те често имат ниско самочувствие и нямат желание, или мотивация да се грижат за себе си. Ето защо и най-малката грешка, или провал се превръщат в бедствие за тях и дори могат да предизвикат истерия.

В училище наричат ​​това синдром на отличника - когато децата възприемат дори оценката 5 като пълен провал. Оценките стават по-важни от самия резултат.

Знаете малко за себе си

Уважението в семейството е един от важните елементи, необходими за психическото здраве. То е толкова важно, колкото и чувството за любов. Ако връзката е изградена върху унижение или обида, тогава в бъдеще детето може да има проблеми с вътрешния си свят, а по-късно със самочувствието и личността като цяло. Постоянното самобичуване води до негативни последици като тревожност и депресия.

Опитайте се да си зададете въпроса: какво наистина искате? Какво обичаш да правиш в свободното си време? Как бихте искали да прекарате уикенда си, ако не трябваше да се грижите за никого? Колко време всъщност правиш всичко това?

Постоянно се самокритикувате

Ниското самочувствие, създадено от токсични родители, кара детето да се чувства глупаво, недостойно и незаслужаващо нещо по-добро. Във всичко, което правят тези деца, те се самокритикуват, колебаят се и променят мнението си.

Те са приели факта, че са по-лоши от другите, но не могат да променят ситуацията, защото не получават необходимата подкрепа. И с напредване на възрастта става все по-трудно да излезете сами от това състояние.

Това дори не е скромност - това е все същото самобичуване. Много лесно е да признаете собственото си безсилие и неспособност. В края на краищата това ще ви позволи да скръстите ръце и да спрете да опитвате.

Потискате емоциите си

Независимо дали са вербално, или физически токсични, родителите пренебрегват емоциите на децата си. Освен това, когато детето се опитва да ги изрази, то може да страда още повече от това. В резултат на това детето свиква да крие своята болка, негодувание или гняв – внушава му се, че това са лоши чувства, че няма право на тях. И тогава може дори да постави емоциите на другите над своите.

Всичко това се отразява и на самоидентификацията на човека. Трудно му е да разбере кой е, какво чувства, какво иска от живота.

Чувствате се като безпомощно дете

Токсичните родители понякога отказват да признаят зрелостта на децата си. Те продължават да контролират и командват, а ако срещнат съпротива, карат детето да се чувства виновно.

Ако не позволявате на човек сам да взема решения, а нахлувате в личния му живот, тогава той никога няма да се почувства независим или самодостатъчен. Именно тези чувства са много важни за по-нататъшното развитие на личността. Такива хора се страхуват да започнат нещо ново или да не бъдат отхвърлени от обществото.

Как да се отървете от тях: 4 травми от детството, които се лекуват трудно
МАМА И ДЕТЕ
Автор Антония Михайлова

Как да се отървете от тях: 4 травми от детството, които се лекуват трудно

Автор Антония Михайлова

Често се чувствате тревожни

Децата, отгледани в токсични семейства, често са диагностицирани с тревожни разстройства. Това се случва поради нестабилни връзки, психическо и физическо насилие или липса на сигурност. Такива деца трудно се концентрират, по-често проявяват раздразнителност, изпитват напрежение или тревожност.

Какво съветват психолозите Единственото нещо, което трябва да запомните, е, че не можете да промените другите, можете да промените само себе си. Не е сигурно, че токсичните членове на семейството някога ще осъзнаят как са ви обидили, още по-малко ще се покаят – дори не трябва да се надявате на това. Но също така няма смисъл да предъвквате оплакванията от детството - не можете да повлияете на миналото, но можете да работите върху бъдещето.

Спрете да се тревожите напразно, научете се да уважавате себе си и другите, отнасяйте се с благоговение както към личните си граници, така и към тези на другите, кажете „не“ и се опитайте да разберете какво наистина искате – и не позволявайте да бъдете контролирани от когото и каквото и да било. Вие принадлежите само и единствено на себе си.