Великденският пост вече започна и е време за въздържание от греховни мисли и поведение, а също и от определен вид храна.

Постът обаче не трябва да се приема като механично лишаване от определени храни и напитки, защото тогава не би бил по-различен от обикновена диета. Смисълът от постенето е да се постигне хармония между душата и тялото, чрез лишение човек да се покае за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

Според Православната вяра по време на пост се изключват всякакви храни с животински произход. Тоест не само месо, но и млечни продукти и яйца. В определени дни се разрешава риба, а в други дори олиото е забранено. Безгръбначните животни като охлюви, миди, октоподи и скариди се смятат за постни и са разрешени. По време на пост се забранява и консумацията на алкохол, разрешено е само червеното вино в събота и неделя в умерени количества.

Истинският пост освен с въздържание от храна от животински произход и алкохол е свързан и с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите, а също и отказ от сексуални контакти и шумни забавления.Храните от животински произход са важен изтоник на протеини. Белтъчните са необходими за правилното функциониране на организма, затова не трябва да се лишавате от тях по време на пост, а да намерите растителни източници на протеини.

Кои са най-добрите такива, може да видите в следващите редове:

Соеви продукти – от мляко, през тофу, както и соева кайма, соеви парченца, соеви шницели, също се намират и соеви кренвирши. Соевите продукти са не само богати на протеини, но и са с ниско съдържание на въглехидрати в сравнение с другите растителни източници на белтъчини. Затова и са предпочитани от редица атлети, придържащи се към вегетариански или вегански режим на хранене.

"Млечни продукти" на растителна основа – във веганските и вегетарианските магазини и ресторанти има изобилие от сирена и кашкавали от кашу и т.н

Ядки и семена – те са богати на протеини, затова ги включете в менюто си през тези четиресет дни. С най-високо съдържание на белтъчини са бадемите и кашуто, като бадемите всъщност са и най-малко калоричните ядки.

Те са незаменим източник и на есенциални мастни киселини Омега 3 и Омега 6.

Сусамът и лененото семе също съдържат тези полезни за организма полиненаситени мазнини, както и добро количество протеини, затова следващия път, когато се чудите какво да закусите, си намажете филийка пълносъзрнет хляб със натурален сусамов тахан.

Бобови култури – по-специално черен боб, леща, фасул и фъстъци са добър източник на разнообразни витамини и микроелементи и растителни протеини, бавни въглехидрати, тоест ще ви държат сити по-дълго време.